Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.
Kryssning i Malta

Kryssningar i hela världen

Kryssningar är ett fantastiskt sätt att se världen på. Även om kryssningsfartygen är imponerande i sig, så är det resmålen och omgivningen där kryssningen seglar och stannar som verkligen gör kryssningssemestern till en fantastisk upplevelse. Det är därför viktigt att noga välja det hörn av världen som lockar mest.

Europa och Karibien

De mest efterfrågade kryssningsresmålen är idag Medelhavet och Karibien. Här blandas soldränkta sandstränder med storstadspuls, kultur och historia. Det erbjuds en uppsjö att olika rutter, inriktningar, rederier och prisklasser. Även andra delar av Europa såsom Östersjön och de norska fjordarna har blivit alltmer populärt under de senaste åren. Likaså har kryssningar runt området vid Kanarieöarna, Kap Verde, Azorerna och Madeira fått ett uppsving då resenärer ersätter chartersemestern med en kryssning, alternativt passar på att kombinera semestern på dessa turistöar med en kryssning.

Nordamerika

Utöver alla kryssningar till Karibien så erbjuder Nordamerika många andra kryssningsalternativ. Alaska är ett av de hetare resmålen och flera rederier lockar här med kombinationsresor på både land och hav, vilket innebär att man under samma resa får uppleva Alaskas majestätiska natur både längs kusterna och i inlandet. Från San Francisco och Los Angeles på USA:s västkust går många kryssningar söderut ner till Mexiko och ut till Hawaiis övärld. Längs med USA:s och Kanadas östkust kan man uppleva området som brukar kallas New England. Dessa kryssningar utgår oftast från New York eller Boston i USA och kan gå ända upp till Quebec i Kanada.

Asien

En annan region som får fler och fler kryssningsrutter är Asien. I Asien kan man blanda Thailands och Vietnams strandhäng med världsmetropoler som Hong Kong, Bangkok, Tokyo och Peking. Här finns allt från veckokryssningar till månadskryssningar, beroende på hur länge man vill vara borta och hur mycket man vill uppleva.

Oceanien

Även Australien, Nya Zeeland och de fantastiska öarna i Oceanien är en het kryssningsregion. Här kan man uppleva Australiens vackra städer och äventyrliga outback, Nya Zeelands ”Sagan om ringen”-natur och Oceaniens ögonsköna paradisöar såsom Fiji och Bora Bora. Man kan välja att boka en heltäckande kryssning som seglar Australien runt eller Nya Zeeland runt. Eller så väljer man en kortare kryssning som väljer ut godbitarna. Många av kryssningarna till Oceanien utgår från Sydney eller Brisbane i Australien eller från Auckland på Nya Zeeland, vilket kan vara perfekt om man vill kombinera sin kryssning med några dagars semester i en modern storstad.

Sydamerika

Sydamerika har också tagit sig in på kryssningskartan med regelbundna avgångar från Santiago i Chile, Buenos Aires i Argentina och Rio de Janeiro i Brasilien. Många av rutterna rundar Kap horn, vilket i sig är en häftig upplevelse. För den äventyrlige resenären viker några av dessa kryssningar av ner till Antarktis där man upplever en fantastisk natur med flytande isberg, karga bergskedjor och glaciärer. Även djurlivet är spektakulärt med pingviner, valar, sälar och fåglar. Utöver Antarktis så finns det gott om expeditionsliknande kryssningsrutter som besöker områdena Grönland, Island och Svalbard.

Förflyttningskryssningar

Många kryssningsregioner är säsongsbaserade vilket betyder att de endast seglar under en viss tidsperiod, oftast ett halvår i taget. Detta betyder att rederierna behöver förflytta sina fartyg från en världsdel till en annan två gånger årligen. För en kryssningsturist som söker en annorlunda och prisvärd kryssning är detta en guldgruva. Ofta innebär dessa förflyttningskryssningar många dagar till sjöss men erbjuder också annorlunda stopp och spännande rutter till ett mycket förmånligt pris. Förflyttningskryssningar kan också kallas transatlantiska kryssningar.

Expeditionskryssningar

Det blir alltmer populärt att åka på expeditionskryssningar till avlägsna destinationer som tidigare varit näsintill omöjliga att nå för turister. Expeditionsresor till exempelvis exotiska Galapagosöarna eller till vilda Antarktis lockar resenärer som är intresserade av att komma den orörda naturen och djurlivet nära. Det är ofta lyxrederier som erbjuder expeditionskryssningar ombord på sina mindre expeditionsfartyg, som ger en intim och lyxig upplevelse på dessa avlägsna platser i världen. Expeditionskryssningar har vanligtvis ganska få avgångar om året. Äventyrslystna resenärer kan också åka på expeditionskryssningar till Svalbard, en otrolig upplevelse där du får utforska en sagolik värld av glaciärer, fjordar och ett spännande djurliv.

Flodkryssningar

Flodkryssningar längs världens berömda floder är något som lockar allt fler, och rederier expanderar hela tiden till nya och spännande destinationer. Vare sig du vill kryssa på Europas stilla floder längs städer och vacker landsbygd eller utforska Asiens exotiska flodlandskap så finns det fantastiska flodkryssningar att välja mellan. Under de senaste åren har det även tillkommit flodkryssningar i Afrika och längs Nilen i Egypten och Ganges i Indien. Eller vad sägs om en flodkryssning i Amazonas djungel? En flodkryssning är olikt en havskryssning på flera sätt, och här kan du läsa mer flodkryssningar.

;