Svalbard

Mytomspunna Svalbard är midnattssolens och norrskenets land med en vidsträckt vildmark av snö, is och kulturskatter.

Kryssning till Svalbard

Mytomspunna Svalbard är midnattssolens och norrskenets land med en vidsträckt vildmark av snö, is och kulturskatter. Det bästa sättet att uppleva Svalbard är på en expeditionskryssning som tar dig till ögruppens höjdpunkter och svårtillgängliga platser. Upplev majestätiska fjordar och gnistrande glaciärer, och njut av alla mäktiga intryck i isbjörnens rike. Ombord på expeditionsfartyget råder en hemtrevlig och mysig stämning medan ni kryssar fram på det isblåa vattnet, omgivna av oroliga vyer. Ofta får du se isbjörnar och valar från båten. En kryssning i Svalbard är en upplevelse långt utöver det vanliga!

Ögruppen Svalbard

Den avlägsna regionen Svalbard är en ögrupp som ligger i Arktis i Norra ishavet. Ögruppens största ö heter Spetsbergen, och det är också här som Svalbards drygt 2600 invånare bor. Svalbards varierande landskap lockar med sin orörda vildmark och magiska värld av is, snö, vida stränder, mäktiga fjordar och glaciärer. Här finns ett rikt djurliv och höjdpunkterna är att få se både isbjörn, säl, valross, ovanliga fågelarter och valar. Under en expeditionskryssning till Svalbard få du uppleva detta unika landskap på ett oförglömligt vis.

När kan man resa till Svalbard?

Den bästa tiden att resa till Svalbard för en kryssning är på våren och början på sommaren. Då vaknar naturen till liv och rörelse efter den långa mörka vintern, både i vattnet och på land. Det finns fortfarande vackra vyer av gnistrande is och snöklädda bergstoppar, och midnattssolen sprider sitt gyllene sken och ger långa dagar för att utforska det fantastiska vinterlandskapet. Under denna tid är det också som högst chans att se isbjörn under expeditionsresorna. Även Svalbards fåglar vaknar på våren, och längs bergen sjuder det ofta av liv. Det är en unik upplevelse att se Svalbard lämna vinterslummern och övergå till vår!

Senare under sommaren går det att ta sig längre in i skärgården när isen sakta försvinner. Det är vanligare att se valar och det är vackert att vandra i de öppna vidderna, som inte är lika snötäckta. Blommorna på Svalbard som klarar av väderförhållandena slår ut under denna tid. Hösten anses däremot vara den vara vackraste årstiden för att fotografera på Svalbard, då ljuset blir mjukare och landskapet skiftar till höstskrud.

Expeditionskryssningar på Svalbard

Expeditionskryssningar till Svalbard lockar äventyrslystna resenärer som vill komma nära den arktiska naturen och utforska vildmarken. Med på kryssningen åker ofta experter, kunniga guider och forskare. Under kryssningen får du gå iland på expeditioner tillsammans med teamet och lära dig om denna mytomspunna plats och djuren som kallar Svalbard sitt hem. Ni lämnar fartyget och gör landstigningar en eller flera gånger om dagen, och kan också göra utflykter på vattnet i gummibåtar.

Man vet inte exakt hur många isbjörnar som finns på Svalbard men du har stora chanser att se flera under en expeditionskryssning. Du kan också få se valrossar som tagit sig upp på stranden, sälar bland glaciärerna, valar från båten och ovanliga fåglar som häckar bland bergen. Det finns alltid något nytt att vända blicken mot under en expedition, och varje dag väntar nya intryck. Bara att stå på däck och blicka ut över det stilla, vita landskapet och de mäktiga isblocken i midnattssolens ljus är en alldeles särskild upplevelse.

Att resa på Svalbard

Den exakta kryssningsrutten beror mycket på det rådande vädret på Svalbard, och besättningen strävar efter att kunna visa de vackraste platserna och spännande djurmötena under resans gång. Det finns dock flera platser som är vanliga att besöka under en expeditionskryssning i Svalbard. Nedan kan du läsa om några av dem.

Rutter och vanliga resmål

Kryssningarna börjar och slutar vanligtvis i staden Longyearbyen på Spetsbergen, som är administrativt centrum på Svalbard. Magdalenafjorden och Kongsfjorden är populära destinationer under en expedtionskryssning i Svalbard. Fjordarna bjuder på fantastiskt varierande landskap med öar, stränder, kulturskatter och spännande miljöer för landstigningar. I Magdalenafjorden är chansen stor att se isbjörn och andra djur, och den stora Kongsfjorden är väldigt vacker med bergstoppar och isblåa glaciärer. Här finns landmärken som Krossfjorden och natursköna Lillehöökbreen, bergstoppen Kapp Mitra och den mäktiga glaciären Kongsbreen.

Vid Kongsfjorden ligger Ny-Ålesund. Den historiska lilla forskningsbyn Ny-Ålesund är en hållpunkt under många kryssningar i Svalbard. Här finns flera internationella forskningsstationer, och Ny-Ålesund är världens nordligaste samhälle! Andra hållpunkter under en resa i Svalbard är glaciärerna i Raudfjorden och vackra Hornsund på Spetsbergens sydkust som är hem åt många djurarter. Den största fjorden på Svalbard är Isfjorden, ett fjordsystem på över 100 kilometer. Här finns ett av de mest kända landmärkena, berget Alkhornet. Alkhornet kallas Fågelberget på grund av alla fågelarter som gjort berget till sitt hem.

Fler platser som kan besökas under en expeditionskryssning är valrosskolonin på ön Moffen, den stora Monacoglaciären, och den ryska gruvstaden Barentsburg som är det näststörsta samhället på Svalbard. Barentsburg är en häftig upplevelse med en mix av rysk arkitektur och otroliga vyer över den omgivande vintermarken.

Expeditionsfartygen på Svalbard

En stor del av upplevelsen är expeditionsfartygen som tar dig runt Svalbard. Fartygets besättning är väldigt måna om att ge gästerna en fantastisk upplevelse både ombord och på expeditionerna iland, vilket märks i den gemytliga atmosfären. De små, charmiga fartygen tar oftast bara ett passagerarantal upp till ca 50 gäster, ibland betydligt färre.

Båtarna är moderna, familjära och väldigt bekväma att bo på, och inredda för mysiga och sociala stunder tillsammans medan ni kryssar till nästa destination. Här äter ni goda måltider och värmande fikastunder lagade av kockarna ombord, och det råder en hemtrevlig stämning. Det bjuds gärna in till inspirerande samtal om Svalbards natur och historia tillsammans med entusiastiska guider och forskare. En bar och ett bibliotek finns oftast ombord, och inte sällan mysiga badmöjligheter i badtunna eller liknande. Uppe på observationsdäcket kan du spana efter djur och njuta av utsikten i den arktiska luften medan fartyget glider fram på det isblåa vattnet. En kryssning på Svalbard är en oförglömlig resa för äventyrslystna resenärer som vill utforska den unika vildmarken.