Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.

Hurtigruten

Hurtigruten är ett historiskt kryssningsrederi som fokuserar på upptäcktsresor. Med Hurtigruten kan du bland annat åka på kryssning i fantastiskt vackra miljöer längs Norges vackra kust. Bered dig på en fantastisk kryssning bland magiska landskap ombord på Hurtigrutens ikoniska fartyg!

 • Expeditionsresor
 • Natur och friluftsliv
 • Historiska rutter
 • Matupplevelser

Om Hurtigruten

Hurtigrutens historia är något alldeles särskilt. Båtarna startade som en del av Norges kollektivtrafik som enkelt kunde anlägga till de annars svåråtkomliga hamnarna längs kusten. Hurtigrutens första resa genomfördes redan år 1893 med ångfartyget DS Vesteraalen, och snart gick den legendariska rutten mellan Bergen och Kirkenes.

När Hurtigruten hade etablerats så gjordes den första resan till mytomspunna Svalbard. Detta blev början på Hurtigrutens explorer-resor med destinationer som Island, Grönland och Antarktis. Hurtigrutens vision är nu ”Världsledande på upptäcksresor”. Idag har Hurtigrutens klassiska resa förvandlats till en populär kryssningsrutt och ett fartyg avgår dagligen från Bergen. Totalt trafikeras rutten av elva kustfartyg. Hela rundturen tar 12 dagar och har kallats ”världens vackraste sjöresa”.

Destinationer

Hurtigrutens främsta destination är norska kustlinjen bland norska fjordar och magiska landskap. Den klassiska Hurtigrutenresan längs Norges kust tar ca 6–12 dagar beroende på om det är en rundresa. När ni går iland leds utflykter och expeditioner av duktiga guider. Har du tur får du uppleva gyllene midnattssol eller det färgsprakande norrskenet, beroende på säsongen. Men rederiet har expanderat från de norska vattnen och erbjuder idag även kryssningar i Antarktis, Europa, Grönland, Island, Svalbard, Nordvästpassagen, Nordamerika, Karibien, Centralamerika, Sydamerika samt kryssningar över Atlanten.

Prisnivå

Hurtigrutens kryssningar ligger på den övre skalan av kryssningspriser. Men olikt andra kryssningsföretag så kan man på Hurtigruten välja att enbart åka delar av resan längs den norska kusten. Ett annat populärt alternativ är att åka en del, hoppa av fartyget och stanna iland några dagar, för att sedan fortsätta båtresan med ett annat fartyg.

Målgrupp

På de norska kustlinjerna är fortfarande den norska lokalbefolkningen en del av målgruppen tillsammans med alla turister. På alla Hurtigrutens kryssningar är målgruppen främst naturintresserade gäster. Det finns även aktivitetsprogram för barn och unga på utvalda fartyg, det kostnadsfria Young Explorer's Programme för barn i åldern 6-12 år. MS Finnmarken anses vara det mest barnvänliga fartyget som går längs Norges kust.

Mat ombord

Hurtigruten fokuserar på att ge sina gäster genuina upplevelser och maten är inget undantag. Deras menyer kallas ”Norway’s Coastal Kitchen” och fokuserar på norska kulinariska traditioner och färska ingredienser. Med sina 34 stopp längs den norska kusten så finns alla förutsättningar för att få de färskaste av ingredienser till sina gäster. Därför ändras även menyerna i takt med säsongerna. Dessa menyer finns på alla fartyg som seglar längs den norska kusten förutom MS Lofoten som har en mer nostalgisk 1960-talskänsla.

Restaurangutbudet kan variera beroende på fartygets storlek, men det finns ofta flera att välja mellan i vackra miljöer. Varje fartyg längs norska kusten finns också en cafeteria som erbjuder drycker, lättare måltider och snacks. Denna cafeteria har vanligtvis öppet dygnet runt då stoppen längs kusten görs både dagtid och nattetid.

Aktiviteter ombord

På Hurtigrutens resor är det destinationerna och vyerna som glider fram utanför fönstret som står i centrum. Därför finns mycket allmänna utrymmen med panoramafönster överallt på fartygen, så att du kan njuta av utsikten oavsett om du befinner dig i fitnesscentret eller slappnar av i en lounge med en kaffe. Om norrskenet uppstår så är observationsdäcket en perfekt utsiktsplats! Det är vanligt att expeditionsteamet håller intressanta föreläsningar om destinationerna ni ska besöka. Det kan också anordnas matprovningar med lokala godsaker från trakten. På vissa fartyg kan du slappna av efter en expedition i jaccuzzi eller bastu, eller varför inte avsluta kvällen med en drink i baren. Jämfört med andra kryssningsrederier är underhållningsutbudet i övrigt relativt litet och fokuserat ombord. Däremot anordnas aktiva utflykter på destinationerna där du kan komma naturen och djurlivet nära. Utbudet på fartygen skiftar beroende på fartygets storlek.

Kryssningsfartygen

Hurtigruten har 15 fartyg i dagsläget. Alla fartyg är renoverade med moderna, stilrena faciliteter, men inslag av den klassiska jordnära och ljusa karaktären med inslag av lyx. Hurtigrutens fartyg är mindre än storleksstandarden på fartyg inom kryssningsvärlden, vilket skapar en intim och familjär känsla ombord. Resenärskapaciteten varierar från 290 till 1000 resenärer.

Hurtigrutens större fartyg

 • MS Finnmarken (2002), 1000 resenärer
 • MS Trollfjord (2002), 822 resenärer

Hurtigrutens medelstora fartyg

 • MS Kong Harald (1993), 622 resenärer
 • MS Nordkapp (1996), 622 resenärer
 • MS Nordlys (1994), 623 resenärer
 • MS Nordnorge (1997), 623 resenärer
 • MS Polarlys (1996), 619 resenärer
 • MS Richard With (1993), 623 resenärer
 • MS Midnatsol (2003), 500 resenärer
 • MS Roald Amundsen (2018), 530 resenärer
 • MS Vesterålen (1983 - modifierad 1988 & 1985), 516 resenärer

Hurtigrutens mindre fartyg

 • MS Fram (2007), 318 resenärer
 • MS Lofoten (1964 - modifierad 2003), 400 resenärer
 • MS Nordstjernen (1956 - modifierad 2000 & 2013/14), 290 resenärer
 • MS Spitsbergen (2009 - ombyggd 2015/16), 335 resenärer
;