Ett av Royal Caribbeans kryssningsfartyg

Royal Caribbean

Planerar du att åka på en kryssning med familjen under semestern? Royal Caribbean är väldigt familjevänligt och här finns verkligen aktiviteter och underhållning för alla. En kryssning med Royal Caribbean kan bli din drömsemester!

Royal Caribbeans kryssningsfartyg är de största i världen. Rederiet innehar hela fyra platser på topp 10-listan över världens största kryssningfartyg. Det största fartyget "Symphony of the Seas" är också det största kryssningsfartyget i världen med sin längd på 362 m, max antal passagerare på 6 680 personer och en besättning på 2 200.

Under vår och sommar kryssar Royal Caribbean främst i Medelhavet där du kan uppleva en ny vacker stad i Europa varje morgon samtidigt som du kan njuta av alla bekvämligheter som pooler, restauranger och spa när du kommer tillbaka till fartyget. När temperaturen sjunker i Europa flyttas de flesta skeppen över till Karibien och från Miami och Fort Lauderdale kan du hitta ett stort utbud av kryssningar.

Förutom att erbjuda underhållning för familjen så finns det även utrymmen ombord för enbart vuxna. Bokar du en svit ombord har du också extra förmåner, som exempelvis separat restaurang och gratis leverans av rumsservice.

Royal Caribbean reser i hela världen

Utöver Karibien seglar Royal Caribbeans kryssningsfartyg även till Hawaii, Alaska, Mexiko, Sydamerika och i hela Asien. Även fast det inte är så vanligt hos svenskar finns det flertalet rutter i Asien och det kan även passa bra om man kanske har ett längre stopp någonstans i just Asien och komplettera semestern med en kryssning.

Medelhavet har flest rutter i Europa men det har också blivit populärt att boka en kryssning runt Nordsjön, Östersjön och kring Kanarieöarna.

Australien och Nya Zeeland är också väldigt populära resmål att åka på kryssning i! Just att kunna se många destinationer under en kort period lockar många att boka en kryssning i Oceanien. Att förlänga sin resa med några dagar för att hinna med en kryssning under er semester, rekommenderar vi varmt.

Drömmer du om att passera den 8 mil långa Panamakanalen i Sydamerika och verkligen uppleva hur det är att åka genom denna trafikerade kanal? På en kryssning med Royal Caribbean International är även detta möjligt. Eller välj den klassiska rutten med transatlantiska resor och res från en hamn i Spanien, Portugal eller King's Wharf, Bermuda. Royal Caribbean tar dig längs de vackraste kusterna i Nordamerika och Kanada. Ge dig ut på däck och bli förtrollad av den fascinerande kustlinjen!

I vår sökmotor kan ni enkelt hitta alla Royal Caribbeans rutter och destinationer och i vårt filter i steg 2 kan ni båda välja avresehamn och bocka i om det är ett speciellt hamnstopp som ni vet ni vill besöka under er kryssning.

Aktiviteter

Rederiet har de mest spännande och mångsidiga kryssningsfartygen i världen och när det gäller aktiviteter finns det verkligen allt. Vad sägs om skridskoåkning i Karibien? Eller lära dig att surfa på övre däck? Det finns många unika aktiviteter när du bokar en kryssning med Royal Caribbean. Förutom äventyrliga aktiviteter hittar du såklart ett stort utbud av högklassiga restauranger, barer, lounger, flera poolområden, gym, spa, vattenpark, teateruppsättningar och musikframträdanden i världsklass ombord.

För familjen

Att Royal Caribbean anses så familjevänligt beror dels på alla aktiviteter ombord men också på de populära barnklubbar från sex månaders ålder som finns på deras kryssningsfartyg. Här erbjuds aktiviteter för både yngre och äldre barn av utbildad personal. Alla som arbetar i barn- och ungdomsklubbarna har en fyraårig utbildning kopplat till barn. Just aktiviteter är något som resenärerna ofta lyfter fram hos Royal Caribbean och hos svenska barnfamiljer är rederiet väldigt populärt. Ombord Royal Caribbeans kryssningsfartyg kommer nog inte era barn vilja gå av! Läs mer om att åka på kryssning med barn.

Royal Babies och Tots

För de allra minsta barnen i åldern sex månader till 3 år finns Royal Babies and Tots där personalen självklart har relevant utbildning att ta hand om just små barn.

Personalen kan assistera med att flaskmata, byta blöja eller ge barnen mat. Ofta öppnar avdelningen för de yngsta kl. 9 fram till lunch. Sedan brukar de öppna igen runt kl. 15 på eftermiddagen under havsdagar. Vid dagar när ni går i land brukar öppettiderna vara längre. Här finns bra lekrum med mjuka mattor för de allra minsta. Pris för att lämna sitt barn här är ca 50 kr per timme. Vill du inte lämna ditt barn men ha ett barnvänligt område att leka på finns ytterliggare ett lekrum på de allra största skeppen.

 • Exempel på aktiviteter: Sångstund, lek med djur.

Adventure Ocean

Rederiet dagliga barnprogram för åldern 3-11 år kallas Adventure Ocean och är öppet i stort sett alla dagar ombord men kan variera vid dagar med stopp likaså erbjuds extra öppettider om föräldrar ska på utflykt under dagen.

Det finns dagliga program som ska passa alla åldersgrupper. Här finns Imagination Studios för barn mellan 6-11 år där de kan skapa allt möjligt. I Adventure Science Lab får de pröva på olika experiment. Det är både lek, lärande och sociala gruppaktiviteter som erbjuds och det finns hela tiden personal runt barnen. Enda kravet för att få vara med är att barnet är fyllda 3 år och pottränad. Vill man någon kväll att barnen ska stanna någon timme extra går det bra, då betalar man per timme.

 • Aquanauts: 3-5 år. Exempel på aktivteter: Fingermålning, leka med lera, bygga med klossar, spela spel.
 • Explorers: 6-8 år. Exempel på aktiviteter: Sportsaktiviteter, piratnatt, gympa, ansiktsmålning, praktiska experiment.
 • Voyager: 9-11 år. Exempel på aktiviteter: Sportsaktiviteter, karaoke, var en konstnär, praktiska experiment.

Teens

För de äldre barnen har Royal Caribbean ungdomsklubben Teens. Precis som för de yngre barnen finns det hela tiden personal närvarande men här är aktiviteterna mer fria.

Ofta rör sig dessa ungdomsklubbar runt på de aktiviteter som finns ombord under "Teen only-aktiviteter" där man har givna tider för exempelvis skridskoåkning och surfsimulator för att nämna några.

 • Teens: 12-14 år och 15-17 år. Exempel på andra aktiviteter: Sportaktiviteter, videospel, hänga i deras egna lounge, klättertävlingar, olika spel, bordtennis, testa att DJ:a. Här kan du se ett axplock av vad som finns ombord för barn.

 

Här ser ni en liten film från Royal Caribbean om alla aktiviteter för barn som finns ombord.

Välja rätt kryssningsfartyg

Så hur väljer ni rätt kryssningsfartyg så det passar era önskemål? Det är inte helt lätt men det är värt att lägga lite tid på att läsa på om de fartygen som ni får fram i vår sökmotor. Precis som övriga rederier har Royal Caribbean olika fartygsklasser ofta baserade på storleken på skeppet men den finns även andra likheter inom klassen med. Här presenterar vi hur de olika klasserna skiljer sig och vilka aktiviteter och underhållning som finns ombord. De största skeppen har klart det största utbudet av aktiviteter men det finns mycket att göra även på de mindre skeppen.

Fartyg

I flottan av Royal Caribbean International ingår 26 toppmoderna kryssningsfartyg som kan delas in i sex underkategorier: Oasis, Quantum, Freedom, Radiance, Voyager, Vision och de minsta skeppen Sovereign och Empress. En kryssning med Royal Caribbean International kommer att ge er en oförglömlig semester oavsett vilket kryssningsfartyg ni väljer. När ni väl har bestämt er för destination kika igenom vad de olika skeppen erbjuder innan ni bokar er kryssning. I vår sökmotor hittar du bra och utförlig information om skeppen innan du ska boka och här nedan kan du läsa mer om Royal Caribbeans olika fartygsklasser.

Oasis-klassen

Detta är den största fartygsklassen hos Royal Caribbean och alla skeppen kvalar in högt på topp 10-listan över världens största kryssningsfartyg. Det största fartyget är Symphony of the Seas som sedan 2018 är det största kryssningsfartyget i världen.

Kryssningsfartygen som ingår i Oasis-klassen är så nära "flytande städer" man kan komma. På 16 däck erbjuder Royal Caribbean ett stort utbud av underhållning och aktiviteter för alla åldrar. I Oasis-klassen är kryssningsfartygen indelade i sju stadsdelar som rederiet är unika med: The Royal Promenade, Central Park, The Boardwalk, Pools and Sports Zone, Vitality of the Sea, Entertainment Place och Youth Zone. Central Park hittar du i mitten av skeppen på däck 8, en grön avkopplande oas där du kan strosa runt, njuta av en kopp kaffe och titta upp mot himlen ovanför dig.

Några våningar ner från Central Park hittar du Royal Promenade, shoppinggatan som också har trevliga barer, cafeér och uppträdanden både dag och kväll. För den mer äventyrlige hittar du Flowrider, en surfsimulator där du verkligen får utmana din balans. Här finns också klättervägg, ett stort sportområde, isrink, och ett gym med träningsklasser att boka.

Trots att Oasis-klassen har de mest spännande aktiviteterna finns här också ett dedikerat område för endast vuxna med relax-avdelning, poolområde och bar. När det gäller pooler kan du välja och vraka. Här finns jacuzzis, barnområde med barnpooler och flertalet vattenrutschbanor, alla belägna på det översta däcket. Vill du uppleva ett rejält äventyr kan du även åka linbana från däck 16 till däck 15 ovanför Boardwalk, strandpromenaden ombord.

Underhållningen ombord innefattar den första amfiteatern till sjöss där ni bjuds på vattenakrobatik. Här finns också en is-show, stand-up och högklassiga teateruppsättningar. Beroende på vilket skepp du bestämmer dig för skiljer sig utbudet något men ni är alltid garanterade högklassig underhållning!

Skeppen i Oasis-klassen erbjuder ett enormt utbud för familjens alla medlemmar. Det finns flertalet barn- och ungdomsklubbar från 3 år upp till 17 år och även lekrum för de allra minsta från sex månader till tre år. Alla personal är utbildad för att ta hand om era barn. På samma däck som du hittar Youth Zone, området för barn och ungdomar finns även The Solarium, området enbart för vuxna. Det är väldigt smidigt att dessa två sk. stadsdelar ligger så nära varandra när man reser med hela familjen.

Quantum-klassen

Detta är den nyaste fartygsklassen hos Royal Caribbean där tre skepp som byggdes mellan 2014-2016 ingår och ett fjärde är på väg 2019.

 • Längd: 350 m
 • Antal däck: 18 (Spectrum of the Seas 16) (16 resp. 14 för passagerare)
 • Antal passagerare: ca 4200 (double occupancy)
 • Besättning: 1500
 • Skepp som ingår i Quantum-klassen: Quantum of the Seas, Anthem of the Seas, Ovation of the Seas, Spectrum of the Seas (2019).

Storleksmässigt är dessa kryssningsfartygen lite mindre än Oasis-klassen men fortfarande hittar du i stort sett alla aktivteter ombord som hos de största fartygen. Här har man introducerat ett teaterområde som med projektorer och avancerad ljussättning kan ändra skepnad på sekunder. Här finns också högklassiga shower i den stora huvudteatern och unikt till sjöss - i Bionic Bar blir du serverad av robotar. I Musik Hall kan du varje kväll lyssna på högklassiga liveband som spelar underhållande musik. På dessa skeppen är det verkligen aktiviteter i överflöd. Det som du hittar på Freedom-skeppen hittar du garanterat på Quantum-klassen såsom vattenrutchbanor, klättervägg, Royal Promenade och mycket mer. Unikt för dessa skeppen är North Star, en inglasad kapsel som är placerad i en vridbar kran högst upp på skeppet. I den blir du transporterad en bra bit utanför skeppets kropp och får en otrolig havsutsikt. Inget för den höjdrädde! Skillnad mellan Oasis-klassen och Quantum-klassen är att den sistnämnde inger en lite mer sofistikerad känsla med elegant inredning och iögonfallande konstverk. Men precis som Oasis-klassen är den här fartygsklassen populär hos familjer och här finns samma utbud av barn- och ungdomsklubbar, med utbildad personal till ert förfogande.

Freedom-klassen

Freedom-klassen är den tredje största klassen hos Royal Caribbean. Tre skepp ingår och byggdes mellan 2006-2008. Under 2015 gjordes renoveringar på alla skepp, då det bl a tillkom två st restauranger ombord och hytter uppdaterades.

 • Längd: 340 m
 • Antal däck: 15 (14 för passagerare)
 • Antal passagerare: 3782 (double occupancy)
 • Besättning: 1360
 • Skepp som ingår i Freedom-klassen: Freedom of the Seas, Liberty of the Seas, Independence of the Seas.

Ombord på Freedom-skeppen hittar du precis som många andra skepp Royal Promenade. Det är en tre våningar hög shopping-gata som sträcker sig i mitten av skeppet som även har caféer, restauranger och underhåll. Fördelen med de skepp som har Royal Promenade är att du faktiskt kan röra dig enklare och snabbare runt om på skeppet. Här finns också en FlowRider, en surfsimulator med vatten och även en isrink. För den som vill slappna av finns här även bubbelpooler med havsutsikt som brukar vara väldigt populära. Du hittar även en vattenpark för barn, ett stort område där både stora och småbarn kan gå runt och undvika att bli nersprutade av alla vattenstrålar. För barn finns här gedigna barn- och ungdomsklubbar indelade i flera olika åldersgrupper. Fördelen med att boka med Freedom-klassen är att du är ombord på ett av de större skeppen, men eftersom det inte är de nyaste skeppen är de ofta mer prisvärda.

Voyager-klassen

Ett snäpp ner storleksmässigt från Freedom hittar vi Voyager-klassen där fem skepp ingår. Skeppen byggdes mellan 1999-2003.

 • Längd: 311 m
 • Antal däck: 15 (14 för passagerare)
 • Antal passagerare: 3386 (Navigator of the Seas) övriga skepp 3140 (double occupancy)
 • Besättning: 1200
 • Skepp som ingår i Voyager-klassen: Voyager of the Seas, Explorer of the Seas, Adventure of the Seas, Navigator of the Seas, Mariner of the Seas.

Dessa skeppen var de första att få en Royal Promenade ombord när de byggdes, den populära shoppingatan i mitten av skeppet som alla Royal Caribbeans skepp har sedan dess.Här finns två vattenrutschkanor som sträcker sig över tre våningar. Likaså FlowRider, klättervägg och minigolf precis som de nyaste skeppen. Vad som utmärker den här klassen är att det finns mycket aktiviteter ombord, trots att det inte är de största skeppen och ännu mer prisvärt än de nyaste skeppen. Väldigt bra för familjer som vill åka på en prisvärd kryssning. Precis som Freedom-klassen sker det uppdateringar på dessa skeppen med liknande aktiviteter och restauranger som liknar dem på de största skeppen.

Radiance-klassen

I Radicance-klassen finns det mycket öppna ytor, stora glaspartier och flertalet glashissar för att resenärer ska få en glimt av havet så ofta som möjligt. Fyra skepp ingår i klassen och byggdes mellan 2001-2004.

 • Längd: 293 m
 • Antal däck: 13 (12 för passagerare)
 • Antal passagerare: 2191 (double occupancy)
 • Besättning: 859
 • Skepp som ingår i Voyager-klassen: Radiance of the Seas, Brilliance of the Seas, Serenade of the Seas, Jewel of the Seas.

Dessa skeppen kan gå in i hamnar som de stora skeppen normalt inte kan, vilket gör att du kan få unikare hamnstopp på dessa rutter. Här finns det lite mindre underhållning än övriga nyare skepp och klientelet är kanske inte så mycket barnfamiljer. Däremot hittar du bra underhållning och stort utbud av restauranger ombord.

Vision-klassen

Efter Radiance-klassen hittar vi sex skepp i Voyager som byggdes mellan åren 1996-1998 där Enchantment of the Seas (1997) är det största skeppet.

 • Längd: 279 m
 • Antal däck: 12 (11 för passagerare)
 • Antal passagerare: 2050 (2252 Enchantment of the Seas) (double occupancy)
 • Besättning: 765 (852 Enchantment of the Seas)
 • Skepp som ingår i Voyager-klassen: Grandeur of the Seas, Rhapsody of the Seas, Enchantment of the Seas, Vision of the Seas

Royal Caribbean byggde dessa skepp så att de i stort sett ska kunna gå in i varenda hamn i världen, vilket gör att dessa rutter verkligen är unika i rederiets flotta. Trots det storlek har det lagts till aktiviteter ombord dessa skepp genom åre, såsom utomhusskärm, klättervägg, specialrestauranger och högklassiga shower. Men som ni ser är utbudet mer begränsat än den här klassens något yngre syskon. Dock finns det barnpooler, vuxenområde med Spa och bra utbud av barn- och ungdomsklubbar även här.

De minsta skeppen

De två minsta fartygen hos Royal Caribbean är Majesty of the Seas och Empress of the Seas som byggdes 1992 respektive 1990.

Majesty of the Seas

Fartyget tillhör Sovereign-klassen som är mindre än hälften så stora som Freedom-klassen. Idag finns det bara ett skepp kvar i den här klassen. Fartyget byggdes redan 1992 men har löpande gått igenom renoveringar. Senast 2016 gjordes en omfattande förnyelse. Läs mer om Majesty of the Seas här.

 • Längd: 268 m
 • Antal däck: 14 (13 för passagerare)
 • Antal passagerare: 2143 (double occupancy)
 • Besättning: 833

Empress of the Seas

Fartyget är det äldsta och minsta i Royal Caribbeans flotta och byggdes 1990. Här hittar du inte alla storslagna aktiviteter som de största skeppen men genom åren har flera uppgraderingar gjorts. Läs mer om Empress of the Seas här.

 • Längd: 210 m
 • Antal däck: 10 (9 för passagerare)
 • Antal passagerare: 1602 (double occupancy)
 • Besättning: 668
;