Frågor & svar om kryssningar

Att resa på en kryssningen är något alldeles speciellt. Tänk dig att ha allt inom räckhåll, att under en och samma resa kunna besöka flera destinationer, länder till och med kontinenter, utan att packa upp resväskan mer än en gång. Ombord en kryssning bor ni bekvämt, njuter av god mat, upptäcker spännande kulturer, gör nya bekantskaper, upplever fantastisk underhållning och makalösa shower. Oavsett om du är ombord ett litet eller stort fartyg, om du gör en långresa eller har en weekend, så är en kryssningsupplevelse något för alla.

Vanliga frågor & svar

Har Ni några frågor? Chansen finns att andra resenärer redan funderat på samma sak! Om Ni har fler frågor tveka inte att ringa eller maila oss.

Om din kommande resa påverkas kommer vi givetvis att kontakta dig.

I många länder utgör dricksen en stor del av lönen för servicepersonalen, och grundregeln är att du ska ge dricks när du är nöjd med servicen du fått. Men hur mycket dricks ska man egentlige ge? Det varierar lite beroende på destination, läs mer här för riktlinjer.

Vi följer UD:s reserekommendationer och tar även del av information från Folkhälsomyndigheten, rederierna, flygbolag och våra samarbetspartners.
Så länge UD inte avråder från resor eller rederiet ställer in kryssningar avgår våra resor som vanligt. Det är självklart alltid upp till dig som kund att ta beslut gällande din resa, men så länge UD inte går ut med en avrådan så gäller ordinarie av- och ombokningsregler efter flygbolagets, rederiets och/eller hotellets policy.

Ombord kryssningsfartygen är det kontantlöst. När ni checkar in i hamnen kopplas ditt kreditkort till hyttnyckeln, som även fungerar som ett betalkort ombord där alla köp du gör blir registrerade. Ombord på de flesta fartygen kan man kontrollera kortets saldo i hyttens tv under resan eller i receptionen.
Du får en specificerad räkning till hytten på kryssningens sista dag, så du har möjlighet att kontrollera alla dina inköp under resan. Observera att köp gjorda sista kvällen inte finns med på denna räkning utan läggs till den slutliga avräkningen.

Casinot är det enda stället ombord där man betalar med kontanter, så vet du att du vill spela är det bra om du har med dig kontanter.

På så gott som samtliga fartyg gäller ledig klädsel dagtid, anpassade efter väder och vind. Kvällstid väljer många resenärer att klä upp sig lite grann, vi brukar säga att man klär sig ungefär som när man går ut och äter på hemmaplan.
Många rederier har temakvällar där resenärerna gärna får klä sig enligt tema, till exempel White Night. Ofta förekommer en så kallad ”Formal Night” under kryssningen, då man gärna ska klä sig lite extra fint med till exempel kostym och långklänning. Detta är dock inget måste. Det finns många klädstilar bland resenärerna och ni kommer passa in precis som ni är. Läs mer om klädkoder samt se våra smarta packningstips här.

Det du betalar extra för på de flesta kryssningarna är dryck t.ex. flaskvatten, läsk och alkohol.  Vill du äta i de olika specialrestaurangerna ombord betalar du en kuvertavgift. I spaavdelningen betalar du för behandlingar och massage och vissa träningspass i fartygets gym kostar extra. Vill du delta i någon av rederiets arrangerade utflykter på de olika stoppen tillkommer en kostnad för dessa. Wifi och telefon finns också mot en avgift. När du köper något ombord tillkommer alltid en serviceavgift. Hos vissa rederier tillkommer dricks ombord fartyget, denna kostnad läggs oftast automatiskt på hyttkontot ombord. Det finns kryssningar där allt ingår i priset, kontakta oss för mer info!

För kryssningsfartygen finns inga bestämda restriktioner på hur mycket bagage man får ta med sig. Däremot kanske du har en flygresa bokad i samband med kryssningen och då måste du ta hänsyn till flygbolagets regler för bagage. För information om hur mycket bagage du får ha med dig hänvisar vi till ditt bokade flygbolags hemsida. Se våra smarta packningstips här.

Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst, även på kryssningar i Europa.

En del länder kräver visum för svenska medborgare. Det är alltid du som resenär som ansvarar för att du har korrekta handlingar till din resa. Go Cruising kan inte ansvara för följderna om ni saknar visum, inresetillstånd eller andra för resan nödvändiga handlingar.
Kontakta alltid det aktuella landets ambassad eller konsulat i Sverige för information om du behöver visum, inresetillstånd eller andra handlingar.
Observera att även om du inte planerar landstigning i ett land som kryssningen har ett hamnstopp i kan du i vissa fall nekas ombordstigning eftersom rederiet har ansvar över att samtliga resenärer har korrekta handlingar till de platser som fartyget besöker.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

För resor till USA behöver svenska medborgare ett inresetillstånd, så kallad ESTA. Det kostar 14USD/person och man ansöker på internet i god tid före avresa här.

Helpension innebär att frukost, lunch och middag ingår (mat). Vid All Inclusive ingår även dryck.

Det finns en läkarstation ombord fartyget som är bemannad av en legitimerad läkare och minst en sjuksköterska. De tar ut en kostnad för alla medicinska tjänster och därför rekommenderar vi lämplig sjukvårdsförsäkring. Vid besök på läkarstationen betalar man avgiften direkt, oavsett vilken försäkring man har. Spara alla kvitton.
Läkarstationen fungerar inte som ett apotek, så ta med dig nödvändiga mediciner hemifrån. Det kan alltid vara bra att ha med sig huvudvärkstabletter, vätskeersättning och solskyddskräm.

Resevillkor för Kryssningar.se en del av Go Cruising Travel Group AB

Läs mer om våra resevillkor och om paketreselagen här