Turks och Caicosöarna

Grand Turk är den största av öarna som tillhör Caicosöarna och Turks. De fantastiska sandstränderna är det som främst lockar mängder av kryssningsturister till ön varje år.

Kryssning till Turks och Caicosöarna

Grand Turk är den största av öarna som tillhör Caicosöarna och Turks. De fantastiska sandstränderna är det som främst lockar mängder av kryssningsturister till ön varje år. Men här finns också charmiga kuststäder, äventyrsutflykter och god mat från det karibiska köket. På en kryssning till Grand Turk får du uppleva det bästa från Karibien!

Kryssningar till Grand Turk

Grand Turk ingår ofta i kryssningar i östra och södra Karibien. De flesta kryssningar utgår från USAs fastland, främst från Floridas hamnar i Miami, Orlando och Fort Lauderdale, men det går även att hitta kryssningar från Texas samt från hela östkusten och ända uppe från New York som går via Grand Turk. Inga kryssningar börjar eller slutar på ön, utan normalt har man en heldag i land här under en längre rutt. Kryssningar som går via Grand Turk kan också stanna på fina platser i Karibiens övärld som Bahamas, Amber Cove, Aruba, Puerto Rico, Bermuda och Curacao.

Det finns kryssningar med olika längd och destinationer i södra och östra Karibien som går via Grand Turk. Det vanligaste är 7-dagarskryssningar, men det finns också kortare och längre rutter. En kryssning i Karibien är lätt att kombinera under en större resa, och något du aldrig kommer ångra!

Rederier

I södra och östra Karibien är det främst populära kryssningsrederiet Carnival som kör rutter via Grand Turk. Carnival erbjuder riktigt roliga och prisvärda kryssningar där fartyget själv är lika mycket av en upplevelse! Här finns mycket underhållning, partystämning och aktiviteter ombord på Carnival-fartygen. Även rederiet Princess Cruises kryssar via Grand Turk.

Kryssningsterminalen

Kryssningsfartygen anlägger i Grand Turk vid en pir precis vid stranden, så du behöver inte gå många steg innan du ligger i en solstol. Direkt i anslutning till piren finns även ett shoppingområde med diverse souvenirbutiker. Här finns också möjlighet att hyra bil, moped eller cykel för att ta sig runt på ön på egen hand. Även bussar in till stan och rundturer runt ön utgår från terminalområdet.

Sevärdheter på Grand Turk

Grand Turk må vara en relativt liten ö, men här finns desto mer att se och uppleva. Här finns fantastiska badstränder, storslagen natur och spännande historia i den charmiga huvudstaden Cockburn.

Stränder och korallrev

Den exotiska stranden, palmerna och det turkosskimrande vattnet är Grand Turks stora attraktion. Men även det som ligger under vattenytan lockar många turister till ön. Det fantastiska korallrevet gör både snorkling och dykning populärt. En av de mest omtyckta utflykterna runt Grand Turk är en tur till den obebodda ön Gibbs Cay. Här kan man simma tillsammans med stingrockor som lever nära stranden. Enligt många besökare är Governor’s Beach den vackraste stranden på Grand Turk för sitt glittrande vatten och det skyddade läget från öns sydostliga vindar. Stranden omsluts av grönska som ger skön skugga i hettan. Governor’s Beach är en del av Columbus Landfall National Park, och som namnet antyder så tror man att Columbus först steg i land på Grand Turk.

Utflykter på Grand Turk

Den nästan 20 meter höga fyren på Grand Turk är öns viktigaste landmärke. Fyren är idag en attraktion och står på den norra delen av ön bland grönskande landskap. Här hälsar en flock åsnor turisterna välkomna. I huvudstaden Cockburn hittar du öarnas enda museum, The National Museum, som främst har utställningar om skeppsvrak som hittats i trakten. Om du vill ha mer äventyr kan ta del av någon av öns många aktiviteter som ziplining, hästridning eller hyra ATV.

Grand Turk fick internationell uppmärksamhet 1962 när rymdfarkosten Friendship 7 Mercury landade i vattnet utanför Grand Turk. Idag syns denna händelse direkt när man kommer av kryssningsfartyget i form av ett minnesmärke med infotavlor och replikor av både farkost och astronaut.

Huvudstaden Cockburn

Med sitt fridfulla läge vid havet, vita sand och kristallklara vatten så är huvudstaden Cockburn vacker att promenera i. Cockburn är den äldsta staden och har också mest karaktär. Saltindustrin var stor på Caicosöarna under 1700-talet, och infrastrukturen som uppstod kring produktionen gav upphov till samhällen på öarna. Byggnaderna i den historiska delen är i gammal brittisk arkitektur från kolonialismens dagar. Det mesta att se är den äldsta delen som ligger vid Queen Street, Duke Street och Front Street vid strandpromenaden. Idag har många av de vackra byggnaderna gjorts om till villor och hotell.

Shopping Grand Turk

Shoppingen i Grand Turk är mest anpassad för turismen. Det finns ett par butiker som säljer lokala hantverk, men annars är det mesta souvenirer som är vanliga i den karibiska övärlden. Det mest populära att handla med sig hem är stora färgglada snäckor som säljs på torg eller marknader. Inne i Cockburn kan man hitta en del små presentbutiker och konstgallerier som även har handgjorda produkter. Den främsta shoppingen görs i Grand Turk Cruise Center, som har 15 outlets och flera matställen. Mycket av det som handlas på ön är exklusiva klockor, smycken, parfymer och skinnföremål.

Mat och dryck

Med sin härliga småstadskänsla ger Grand Turk chansen att prova det autentiska karibiska köket. Det finns ett par godsaker som du måste prova under ditt besök. En vanlig rätt i Karibien är ”Conch”, en form av snäcka. Grand Turks egna favorit är ”Conch fritters”, som är friterade snäckor med lokala kryddor och stark sås. Conch serveras i alla möjliga konstellationer som sallader, i burgare eller grytor. På öns menyer mycket godsaker från havet, som Lejonfisk och Snapper. Andra läckerheter är klassisk Jerk Chicken och grillad hummer. Piraternas ”drink of choice”, rom, är stort på ön och det är populärt att prova äkta karibisk rom på någon av öns barer.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning i Karibien är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

Att åka på kryssning

En kryssning innebär nya platser varje dag. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Under en kryssning får du en chans att gå i land på flera av världens vackraste platser. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!

Andra destinationer