St. Martin

Den vackra och gemytliga ön tillhör både Frankrike och Nederländerna, vilket gör mixen av europeisk och karibisk kultur till en unik upplevelse.

Kryssning till St. Maarten

Den tropiska ön St. Maarten är populärt stopp under en kryssning i Karibien. Den vackra och gemytliga ön tillhör både Frankrike och Nederländerna, vilket gör mixen av europeisk och karibisk kultur till en unik upplevelse. Runt huvudstaden Philipsburg finns underbara sandstränder med klarblått vatten, trevlig shopping och unika äventyrsaktiviteter i den exotiska naturen. St. Maarten är ett härligt stopp under en kryssning i den karibiska övärlden!

Kryssningar till St. Maarten

St. Maarten är ett väldigt vanligt stopp under kryssningar i Karibien. Det finns framförallt rutter i södra och östra Karibien, men även i västra delen av övärlden. Kryssningarna avgår oftast från någon av Floridas stora hamnar i Fort Lauderdale, Orlando eller Miami, men även från New York, Los Angeles och Boston. Kryssningar i Karibien varar vanligtvis ca 7–14 dagar. Men det finns också betydligt längre turer, exempelvis via Panamakanalen eller som korsar Atlanten mellan USA och Europa och varar i 3–4 veckor. Kryssningar som åker över Atlanten stannar ofta på vackra platser i Medelhavet under rutten, vilket gör att du kan få uppleva både Karibien och Medelhavet under samma semester. Det utgår även kryssningar från Puerto Rico och Barbados som går via St. Maarten.

Rederier

De flesta stora kryssningsrederierna erbjuder kryssningar i Karibien. Populära rederier som Royal Caribbean, Carnival, Norweigan, Princess Cruises och Costa Cruises är några som har rutter som går via St. Maarten.

Kryssningsterminalen

Den stora hamnen i Philipsburg, Port St. Maarten, anses vara Karibiens främsta kryssningshamn och har plats för sju fartyg åt gången. Från terminalområdet går regelbundet båt-taxi till strandpromenaden, och det går även vanlig taxi in till staden. Om man känner för att promenera in så är det endast en 15 minuters promenad. På området väntar även sightseeingbussar som är redo att ta med besökare på rundturer.

Sevärdheter på St. Maarten

St. Maarten må vara en liten ö, men här finns massor att se och utforska. Här möter europeisk kultur den varma karibiska charmen i ett härligt utbud av shopping, strandliv och fantastiskt god mat. Upplev en dag på havet med snorkling och sol, prova zip-line genom skogen eller besök en av öns historiska platser. För kryssningsbesökare erbjuds ofta många olika utflykter att boka i förväg genom rederiet. Dessa turerna är bekväma och smidiga, så du kan slappna av och fokusera på att njuta av upplevelsen. St. Maarten är en riktig karibisk pärla och här finns något för alla!

Historia och kultur

St. Maarten har en spännande historia. Under mitten på 1600-talet slogs holländare och fransmän för att bryta spanjorernas styre över ön. Nederländerna och Frankrike kom därefter överens om att styra vars en halva, och idag delas St. Maarten mellan de två länder. Ön kallas Sint Maarten på den nederländska sidan och Saint Martin på den franska, och besökare kan röra sig fritt över gränsen.

De olika sidorna av ön har franska och nederländska traditioner och ortsnamn, och städerna har europeisk-inspirerad arkitektur. Ett av öns främsta historiska landmärken är Fort Amsterdam, som var Nedeländernas första militärbas i Karibien. Idag kan besökare njuta av den fantastiska utsikten över havet från ruinerna.

Stränder på St. Maarten

I och runt Philipsburg finns flera vackra sandstränder. Stadens mest populära strand är Great Bay Beach, en vacker pärlvit strand med flera restauranger och stort utbud av aktiviteter. Stranden är lättillgänglig från hamnpromenaden. Om du hellre besöker en strand med lite mindre folk är Little Bay Beach ett bra alternativ. Little Bay erbjuder lugnt klart vatten som är perfekt för snorkling. På Den franska sidan av ön är stranden Orient Beach mest populär, som med sin pudriga sand och turkosa vatten anses vara en av de finaste i Karibien.

Utflykter och aktiviteter

På St. Maarten finns en uppsjö av roliga och minnesvärda aktiviteter för naturälskaren. Ett av de mest populära besöksmålen är Loterie Farm, en tropisk naturresort för hela familjen med vandringsleder, äventyrsbanor med zip-line, poolbad med porlande vattenfall och restauranger i grönskan. Hajking är populärt på ön, särskilt uppför berget Mount Concordia. Andra sätt att uppleva öns vackra natur är att hyra ATV eller ge dig ut med långbåt på vattnet för en dag med snorkling och dykning.

Om du är ute efter en lugnare aktivitet så kan du besöka St. Maarten Zoo i Philipsburg, som är det största i Karibien. Här kan du möta ovanliga tropiska djurarter, reptiler och fåglar och låta barnen leka på öns största lekplats. En väldigt omtyckt attraktion på ön är Butterfly Farm som ligger bland bergen på den franska sidan av ön. Reservatet är hem åt över 100 färgglada fjärilsarter.

Mat och shopping på St. Maarten

De två sidorna kan skilja sig åt en del i utbud och atmosfär, men gemensamt är att det lokala köket består av en härlig blandning av europeiska, afrikanska och karibiska influenser.

Nederländska sidan

I den nederländska huvudstaden Philipsburg är det alltid en livlig och festlig stämning med öns casinos, barer och dansställen. Här finns en del snabbmatskedjor och internationella restauranger, men du hittar också lokala godsaker som grillad hummer, krabba och friterad fisk med en unik blend av öns kryddor. Shoppa taxfree märkeskläder, smycken, elektronik, klockor och mycket mer i butikerna på Front Street. Missa inte att besöka Sint Maarten Guavaberry Company och prova den berömda likören av guavabär.

Franska sidan

På den franska sidan heter huvudstaden Marigot. Denna delen av ön är mest känd för vackra stränder, lugnare atmosfär och god mat med ett mer exklusivt utbud på Boulevard Grand Case. Grand Case sägs vara öns mathuvudstad och är ett måste för den som är ute efter kulinariska upplevelser. Här kan du shoppa franska souvenirer och mode bland europeiska märken som ofta är billigare än i Europa, och ta ett besök i köpcentret West Indies vid vattnet. På utomhusmarknaden Marigot Market kan du handla allt ifrån lokala delikatesser och kryddor till enklare kläder och souvenirer. På den franska sidan finns ett stort utbud av fransk mat som baguetter och croissanter, men här finns också väldoftande barbecues från öppna gatugrillar med kött, fisk och klassiker som Johnnycakes och Locri.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning i Karibien är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

Att åka på kryssning

En kryssning innebär nya platser varje dag. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Under en kryssning får du chansen att gå i land på flera av världens vackraste platser. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!

Andra destinationer