Säsong och klimat i Karibien

Karibien består av ca 7000 öar som är omgivna av Atlanten, Karibiska havet och den mexikanska gulfen. Klimatet är tropiskt och perfekt för alla soldyrkare. Det varierar mellan tropisk savann och tropisk regnskog, och vissa delar kan uppleva väldigt torrt klimat. Temperaturen varierar från behagligt varmt till hett hela året, med en distinkt regnsäsong. När är då den bästa tiden för en kryssning i Karibien?

Regnsäsongen i Karibien

De karibiska säsongerna är indelade i två snarare än fyra: en torr säsong och en regnigare. Eller varmt och ännu varmare, som många säger. De flesta öar i Karibien har regnsäsonger som vanligtvis inträffar mellan maj-oktober. Då blir vädret fuktigare, varmare och det regnar mer. Det betyder inte att det är konstanta skyfall, men det är en högre risk för regn och instabilt väder. Det sammanfaller med orkansäsongen som brukar vara mellan juni-november, särskilt precis efter sommaren. Regnsäsongen kan variera mellan öarna och de kan få olika mycket nederbörd beroende på deras läge.

Torrsäsong

Under den torrare säsongen från november till april har den karibiska övärlden behagligare och svalare temperaturer, mindre fuktighet och mindre regn. Den torra säsongen karakteriseras av blå himmel och stabilt väder, även om det såklart kan komma en skvätt regn ibland.

När är bästa tiden för en Karibienkryssning?

Sen höst, vinter och tidig vår är generellt när klimatet i Karibien är mest omtyckt av turister, då det är torrt och varmt men inte alldeles för hett. Det är den bästa tiden att åka på en Karibienkryssning och njuta av solen. November är exempelvis en populär månad sett till klimat. Oavsett säsong så är skillnader i temperaturer oftast inte så stora, och kan variera mellan ca 25–33 °C. Havsytans temperatur kan variera mellan ca 26–30 °C. Sommaren blir dock en alltmer populär period för en kryssning i Karibien, särskilt för familjer. Sommarmånaderna är dock främst högsäsong för kryssningar i medelhavet.

  • Bästa tiden att åka: November – april
  • Regnigare säsong: Maj – oktober

Populära öar och väder

Jamaica

Jamaica är en av de mest populära öarna i Karibien. Vädret på Jamaica är varmt och fuktigt med svalare kvällar och morgnar. Temperaturen brukar variera mellan 22–31 °C. Ön ligger på orkanbältet och kan uppleva stormar under säsongen.

Bahamas

Bahamas består av över 700 öar och ögruppen har tropiskt och torrt klimat som karakteriseras av att vara varmt året runt utan en vintersäsong. Däremot kan temperaturen droppa i några timmar om en kallfront kommer från nordamerikanska fastlandet. Bahamas har en regnsäsong men är mestadels soligt och torrt.

Puerto Rico

Puerto Rico ligger i norra Karibien och räknas som tropiskt regnskogsklimat med varma temperaturer året runt. Temperaturen på ön kan dock variera beroende på höjderna i bergsområden, och vädret kan skifta väldigt lokalt på olika sidor av bergen. Hösten är generellt den regnigaste tiden i Puerto Rico.

Barbados

Barbados väder är varmt hela året och håller sig generellt runt 30 °C. Passadvindar från nordöst är en välkommen fläkt och gör att klimatet känns härligt. Barbados brukar ha torrt klimat mellan januari och juni.

Cozumel

Cozumel räknas som en torrare tropisk zon med en generell temperatur runt 27 °C. I juli-augusti kan temperaturen ligga mellan 27–33°C. Det är inte ovanligt att öns norra och södra del har olika väder, och det kan vanligtvis regna på kvällen under soliga dagar. November-April innebär sköna temperaturer och högsäsong.