Marseille

Marseille

Den charmiga sydfranska staden är Frankrikes äldsta stad där du kan njuta av rik kultur och historia. Här finns konst, arkitektur och en kafékultur värt att uppleva.

Marseille är Frankrikes näst största stad och hit kommer många kryssningsfartyg - det är även en populär avresehamn. Staden är ett mecka för historia, konst och arkitektur. Ett kännetecken för Marseille är den myllrande småbåtshamnen och inom gångavstånd finns det flera intressanta sevärdheter att utforska för den som önskar.

Kryssning från Marseille

Som ”Porten till Provence” är det inte svårt att förstå varför Marseille är så populärt bland kryssningsturister. Här finns anrik historia, lyxig shopping och pampig arkitektur såväl som spännande utflyktsmöjligheter. Staden är Frankrikes äldsta och den sprudlande hamnen är landets största. Från Marseille kan du åka på fantastiska kryssningar bland Medelhavets pärlor.

Kryssning i medelhavet via Marseille

Marseille är en vanlig avresehamn för kryssingar i medelhavet. Härifrån går många kryssningar med olika längd och rutt. Här finns allt från lyxfartyg till mer prisvärda alternativ. Det är ett perfekt sätt att kombinera en storstadsweekend med en mindre kryssning, och hinna med det bästa av två världar på samma semester.

Från Marseille finns både korta och längre kryssningar i västra Medelhavet. Vanligast är dock en 7-dagarskryssning som startar och avslutas i Marseille, eller har Marseille som ett stopp på rutten. Då utgår fartyget från de andra stora kryssningshamnarna Venedig, Barcelona, Rom eller Genua. För den som vill uppleva så mycket som möjligt i Medelhavet under sin resa så är 2-veckorskryssningarna ett bra alternativ. Under rutter som går via Marseille kan du också stanna på vackra platser i Grekland, Sardinien, Sicilien, Italien, Mallorca för att nämna några. Det erbjuds även rutter i Medelhavet som är ca 3 veckor långa. En kryssning i västra Medelhavet är en otrolig upplevelse som du aldrig kommer ångra!

Rederier i Marseille

Nästintill alla de stora rederierna erbjuder kryssningar som går via Marseille. Det italienska rederiet MSC Cruises erbjuder flest kryssningar i regionen. Men du kan också åka med de populära rederierna Princess Cruises, Celebrity Cruises, Royal Caribbean, Disney Cruises, Costa Cruises och Silversea Cruises.

Kryssningsterminalen

De stora kryssningsfartygen lägger till ca 8 kilometer från centrala Marseille. Det smidigaste alternativet är därför att köpa en biljett till shuttlebussen som trafikerar sträckan frekvent under dagar då kryssningsfartyg ligger i hamn. Det går också att ta en taxi. Anländer man till Marseille med ett litet eller mediumstort kryssningsfartyg finns chansen att man istället får gå iland vid Joliette Terminal, som enbart ligger 1,5 km från Marseilles turistområden. Därifrån har man en perfekt utgångspunkt att upptäcka staden.

Ta dig hit

Till Marseille tar man sig lättast med flyg. Flygplatsen ligger ca 30 km från centrum och det smidigaste sättet att ta sig in är med taxi. Om du ska åka direkt till kryssningsterminalen så var noga med att säga vilken terminal som just ditt kryssningsfartyg ligger vid. Det är långt mellan terminalerna och man vill inte hamna vid fel kaj.

Sevärdheter i Marseille

Den gamla hamnen Vieux Port är navet i Marseilles turistområde. Hamnen är fullpackad med allt från små fiskebåtar till lyxiga yachter och ståtliga segelbåtar. Längs gatorna ligger uteserveringarna på rad, med nyfångad fisk och andra läckerheter på menyn. Passa på att beställa Marseilles signaturrätt Bouillabaisse, en ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa som är typisk för södra Frankrike. För kryssningsbesökare erbjuds ofta många olika utflykter att boka i förväg genom rederiet. Dessa turerna är bekväma och smidiga, så du kan slappna av och fokusera på att njuta av upplevelsen. Marseille erbjuder flera minnesvärda aktiviteter och utflykter som är perfekta under en dag i regionen!

Notre Dame de la Garde

Själva symbolen för Marseille är den katolska kyrkan Notre Dame de la Garde. Detta landmärke ligger på en höjd och erbjuder en magnifik panoramautsikt över staden, något de 1,5 miljoner årliga besökarna kan vittna om. Från Vieux Port är det ungefär 2 km till kyrkan, men vägen blir allt brantare ju närmre man kommer. Vill man undvika att promenera i den skarpa lutningen finns det bussar som tar turister från hamnen upp till kyrkan.

Marseille Shopping

Den bästa shoppingen i staden finns i centrum och södra delen av Marseille. Den breda avenyn Canebière är Marseilles huvudshoppinggata. Här får alla shoppingsugna sitt behov tillfredsställt med exotiska kryddor, tyger och mycket mer bland modebutikerna. Nära hamnen ligger det stora köpcentret Centre Bourse som har allt under samma tak. Om du vill shoppa bland exklusiva designers och märkeskläder kan du besöka Rue de la Tour och Rue Paradis. I det bohemiska kvarteret Cours Julien hittar du mindre butiker och mysiga antikmarknader på helgen. I den äldsta statsdelen, Le Panier, kan du handla lokala och handgjorda ting bland hantverk tvålar och oljor.

Marseille strand

Den största stranden i Marseille heter Prado. Den urbana stranden är populär för sol och bad bland alla åldrar. Här kan du hyra kajak, snorkla och prova vindsurfing. Vid strandpromenaden finns flera trevliga fik och det är lätt att spendera en dag i området. En annan populär strand är Plage des Catalans som ligger närmare centrum och har utsikt över den gamla fängelseön utanför staden. Om du vill uppleva havet mer avskilt kan du åka längs kusten till klippiga vandringslederna runt Marseille. Här kan du vandra från toppen ner till lugna badvikar med turkost, kristallklart vatten. En kort båttur från Marseilles hamn ligger ögruppen Friouls, som med sin vita kalksten och ofta öde stränder är väl värt ett besök.

Aix-en-Provence

Endast en 30 minuter lång bussresa från Marseille ligger jetsetstaden Aix-en-Provence. Den vackra lilla medeltidsstaden är känd för sina många fontäner, snirklande gator och 1600-talsarkitektur, och är verkligen värt ett besök. Här är nära till regionens vingårdar och trevliga aktiviteter för den konstintresserade. Besök också en av stadens marknader, där du kan shoppa alltifrån mat till märkeskläder och fina antikföremål. Kryssningsrederierna erbjuder ofta utflykter till Aix-en-Provence. Boka dock gärna dessa i god tid för att säkra plats, då dessa brukar vara populära.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning i Medelhavet är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

Att åka på kryssning

En kryssning innebär nya platser varje dag. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Under en kryssning får du en chans att gå i land på flera av världens vackraste platser. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!

Hittade

Andra destinationer