Malta

Malta är omgiven av fantastisk kust med glittrande, turkost vatten och fina badplatser. Ön har dessutom en rik och spännande historia att ta del av på någon av Maltas museer.

Kryssning till Malta

Malta är ett populärt stopp under en kryssning i Medelhavet. Malta är omgiven av fantastisk kust med glittrande, turkost vatten och fina badplatser. Ön har dessutom en rik och spännande historia att ta del av på någon av Maltas museer. I charmiga Valletta kan du promenera bland vackra gamla hus, livliga shoppingstråk och marknader. Gör utflykter till medeltidsstaden Mdina eller de sagolika öarna runt Malta. Under en kryssning till Malta får du uppleva det bästa av Medelhavet!

Åka på kryssning till Malta - Valetta

Flera kryssningar som går i Västra Medelhavet stannar i Maltas huvudstad Valetta under sin rutt. Kryssningarna utgår från någon av de större hamnarna i Europa som Barcelona, Marseille, Mallorca, Venedig och Civitavecchia. Det finns många härliga rutter att välja mellan, och kryssningarna varar vanligtvis ca 7–10 dagar. Under kryssningar som går via Malta kan du också få uppleva platser som italienska Neapel och Savona, Cagliari på Sardinien, Tarragona och mycket mer.

Det finns även längre kryssningar som går runt i Europa via Malta. Här finns ett stort utbud av olika rutter och längder, allt mellan 14–30 dagar. De längre turerna kan även utgå från Aten och Monte Carlo och stanna vid exempelvis Amalfikusten, St. Tropez, Korsika, Sicilien, Mykonos, Rhodos och andra platser i den grekiska övärlden.

Rederier

För kryssningar i Medelhavet finns det mycket att välja mellan. De flesta stora rederier erbjuder rutter som går via Malta. Här kan du exempelvis åka med Costa Cruises, Princess Cruises, Royal Caribbean, Norweigan Cruise Line och Celebrity Cruises för att nämna några.

Kryssningsterminalen

Kryssningsfartygen lägger till nära Valletta vid Valletta Waterfront. Det tar cirka 20 minuter att gå upp till staden, som ligger på en höjd. Alternativt går det att ta en hiss upp till Valletta och det finns även gott om taxis i terminalområdet.

Sevärdheter på Malta

Malta är ett väldigt vackert stopp på en medelhavskryssning. Upplevelsen börjar redan när den historiska staden Valletta sakta men säkert tar form i den gyllene medelhavshorisonten när fartyget närmar sig hamnen. Utforska de gamla stadsdelarna och se vyn över hamnen från Baracca Gardens och längs den gamla stadsmuren. För kryssningsbesökare erbjuds ofta många olika utflykter att boka i förväg genom rederiet. Dessa turerna är bekväma och smidiga, så du kan slappna av och fokusera på att njuta av upplevelsen.

Kultur och historia

Huvudstaden Valletta grundades redan på 1500-talet av St. John-ordern som en tillflyktsort för korsriddare. Tyvärr förstördes delar av staden av bombräder under andra världskriget. Idag är Valletta klassad som världsarv av UNESCO. Därav har Valletta har flera historiska platser och byggnader där besökare kan ta del av den rika kulturen.

Ett av de mest attraktiva besöksmålen är det storslagna museet Grandmaster’s Palace, där du kan se allt ifrån riddarrustningar till unik interiör från 1500–1700-tal. Ett annat måste är den vackra St. John katedralen som bjuder på konst, arkitektur och barockinredning. I Valletta ligger också Europas tredje äldsta teater, Manoel-teatern. På vardagar finns det guidade turer flera gånger om dagen.

Medeltidsstaden Mdina

Ca en halvtimme från Valetta ligger den medeltida staden Mdina, ”Den tysta staden”, som tidigare var Maltas huvudstad. Mdina anses vara ett måste under ett besök på Malta och är ett riktigt kulturparadis. Staden är väldigt charmig med sina smala gränder där invånare inte sällan tar sig fram med häst och vagn. Här kan du hitta trevliga caféer och butiker med souvenirer av handblåst glas, som staden är känd för. På Katedralmuseet finns en av Europas främsta samlingar av religiös konst. På skräckmuseet Mdina Dungeons kan besökare ta del av Maltas ibland hemska historia.

Shopping i Valetta

Det finns mycket bra och prisvärd shopping i Valletta på både utomhusmarknader och inne i centrum. Shoppingutbudet är främst centrerad till huvudgatan Republic Street och parallellgatan Merchants Street. På de större gatorna finns det gott om internationella kedjor och märkesbutiker, och på de mindre sidogatorna kan du hitta ett mer lokalt utbud som keramik, spets, glasvaror, tyger och mycket mer. Butikerna är vanligtvis öppna 09–19, utom en del mindre lokala butiker som har siesta vid lunch. På söndagar är de flesta butikerna stängda, men om du råkar besöka Malta över en helg kan du åka till Il Monti Market som endast är öppen på söndagar.

Stränder på Malta

Även om Valetta är en hamnstad så finns det inte några riktiga sandstränder i staden. Men för den som är sugen på sol och bad på Malta så finns det kustremsor att besöka med hjälp av buss eller taxi. Fina Golden Bay är en av få sandstränder på ön och ligger lätttillgängligt på västkusten. Strax söder om Golden Bay ligger den så gott som orörda stranden Għajn Tuffieħa. Den största stranden på Malta är Mellieħa Bay, en populär och livlig mötesplats för alla åldrar. På norra Malta ligger den lilla stranden Paradise Bay i en fridfull vik med kristallklart vatten som gör sig bra för snorkling. Utanför Malta ligger öarna Gozo och Comino som har fina badplatser, som det attraktiva Blue Lagoon med sina klippor och turkosa vatten.

Mat och dryck på Malta

Malta har många internationella restauranger, men du bör också ta del av det äkta maltesiska kökets fräscha medelhavsmat. Den gamla matkulturen består av rustika rätter efter öns säsonger med recept som följt i generationer. Leta efter traditionella rätter som Fish Pie, köttstuvning och matiga korvar, grönsaksgrytan Kapunata och goda ostar och oliver. Ett vanligt tillbehör är bröd doppat i olivolja med fyllning av grönsaker och kryddor. Maltesiskt bröd, Ħobż tal-Malti är känt för sin knapriga yta och fluffiga insida och är något som ligger lokalborna varmt om hjärtat.

Närheten till havet gör att menyerna innehåller en hel del fisk, bläckfisk och skaldjur. Grillad svärdfisk är särskilt populärt att prova. Populära desserter är krispiga kannoli och olika varianter av glass med färsk frukt. Den lokala ölsorten Ċisk är den mest uppskattade ölen av både turister och lokalbor, och är uppfriskande i medelhavsvärmen.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning i Medelhavet är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

En kryssning innebär nya platser varje dag. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Under en kryssning får du chansen att gå i land på flera av världens vackraste platser. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!

Hittade

Andra destinationer