Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.
Norwegian Cruise Line - kryssningsfartyg ute på havet

Norwegian Cruise Line: Bra att veta

Här kommer saker som är bra att veta inför din kryssning med Norwegian. Ha en trevlig resa och välkommen ombord! Läs mer om Norwegian här.

Att göra innan din kryssning med Norwegian:

 • Checka in alla resenärer online
 • Logga in och boka utflykter, Wi-fi, restaurangreservationer, paket m.m.
 • Se till så att alla väskor har utskrivna bagagelappar
 • Samla dina resedokument

Resedokument och pass

Det är upp till resenären att se till så att du har rätt identifikation och resedokument för kryssningen med Norwegian Cruise Line. Se till så att du har gott om tid att förnya ditt pass om det behövs. Många rederier kräver minst 6 månaders kvarvarande giltighet under restiden. Vissa länder kräver ett inträdesvisum och vaccinationscertifikat. Om du ska kryssa från USA behöver du som europeisk medborgare även en godkänd ESTA för att kunna resa dit, som du kan få visa upp vid ombordstigning.

Incheckning och ombordstigning

Innan din kryssning med Norwegian så behöver du checka in alla resenärer i din bokning. Det rekommenderas att du checkar in online. Vid din incheckning får du resedokumenten du behöver för att gå ombord på avresedagen. Du bör ha checkat in online senast 4 dagar innan kryssningen avgår. Om du inte har checkat in så behöver du anlända betydligt tidigare till terminalen än vad som anges i din bokning, och kan nekas ombordstigning.

Vanligtvis ska alla gäster vara ombord senast 1 timme innan avgång. Läs noga i din bokning vilka tider som gäller för ombordstigning.

Vad ingår hos Norwegian Cruise Line?

I kryssningar hos Norwegian ingår alltid eget boende med privat badrum och dusch, måltider för hela dagen i huvudrestauranger och bufféer, tillgång till faciliteter som pool och gym, många aktiviteter och kvällsunderhållning ombord. Drycker som vanligt vatten, kaffe och te, frukostjuice och iste ingår.

För barnfamiljer ingår Norwegians Splash Academy och Entourage-progam för barn och unga i åldersgrupperna 6 månader till 17 år, där varje åldersgrupp kan delta i ledarledda aktiviteter utan extra kostnad. För barn under 3 år krävs en närvarande förälder.

Saker som inte ingår i priset är exempelvis:

 • Alkohol och specialdrycker
 • Utflykter
 • Spabehandlingar
 • Vissa kurser ombord
 • Wi-fi
 • Kasino
 • Dricks
 • Mat i specialrestauranger

Vad är Free at Sea?

När du bokar din kryssning med Norwegian så kan du uppgradera till erbjudandet Free at Sea. Genom Free at Sea kan du sedan välja 2 av 5 paket, exempelvis dryckespaket, wifipaket eller middagspaket utan extra kostnad. Dessa valen kan väljas vid bokningsförfrågan. Gäster som bokar lyxsviter och The Haven har samtliga paket inkluderade i kryssningen. Hör av dig till oss om du är intresserad av att boka och vill veta mer om Free at Sea.

Betalning ombord

Ombord på Norwegians fartyg används ett kontantlöst betalsystem genom Cruise Cards. Alla köp som görs ombord adderas på ditt personliga kryssningskonto, vilket gör det smidigt att handla ombord på fartyget. När du checkar in online kan du koppla ett betalkort till kontot, och får ditt Cruise Card när du går ombord. Valutan ombord är amerikanska dollar.

Dryckespaket hos Norwegian

Norwegian erbjuder flera dryckespaket som du kan lägga till i din bokning. Du lägger enklast till paketen i förväg innan din kryssning, vilket ofta också är betydligt förmånligare genom aktuella erbjudande. Notera att pris och innehåll kan komma att ändras och variera mellan olika destinationer.

Premium Plus Beverage Package

Det största dryckespaketet Premium Plus Beverage Package inkluderar obegränsat av det största utbudet av dryck ombord. Pris är 128,00 USD per gäst per dag plus en serviceavgift om 20%. Här får du exempelvis:

 • Alkoholhaltiga drycker som öl, vin och spritsorter
 • Läsk och juice
 • Kolsyrat och stilla vatten
 • Specialkaffe och te
 • Cocktails och drinkar

Övriga dryckespaket:

 • Premium Beverage Package: I Premium Beverage Package ingår samma drycker som i pluspaketet ovan men i glas upp till en prisgräns på 15 USD. Pris 99,00 USD per gäst och dag plus en serviceavgift om 20%.
 • Wine and Beer Package: Vin- och ölpaketet innehåller ett stort utbud av läskedrycker, öl och vin i glas under hela din kryssning. Pris 65,00 USD per gäst per dag plus en serviceavgift om 20%.
 • Adult & Teen Soda Programme: Adult & Teen Soda Programme är ett paket för både vuxna och tonåringar som vill njuta av obegränsat med utvalda läskedrycker. Pris 7,95 USD per gäst och dag plus en serviceavgift om 20%.
 • Children's Soda Programme: Samma läskpaket som ovan fast för barn under 12 år. Pris 5,95 USD per gäst och dag plus en serviceavgift om 20%

Övriga paket hos Norwegian

Med middagspaket kan du prova spännande rätter på specialrestaurangerna. Om du vill fira en särskild händelse ombord så kan du lägga till romantiska paket som ger det där lilla extra på en smekmånad, och partypaket för att uppmärksamma födelsedagar och firande. Det finns 4 olika Wi-fipaket att välja mellan för olika behov. Var uppmärksam på att innehållet i paket kan komma att ändras.

Dricks hos Norwegian Cruise Line

Dricks ingår inte när du bokar din kryssning med Norwegian. Det är vanligt att rederier adderar en fast serviceavgift per gäst och dag som läggs till din slutgiltiga räkning på ditt kryssningskonto. Hos Norwegian är den automatiska dagliga avgiften 15,00 dollar per person för gäster över 3 år, och 18,00 dollar om du har bokat en svit eller Concierge Stateroom. Serviceavgifter om 20% gäller för spa-och salongsbehandlingar, i specialrestauranger samt vid köp av dryck. Ombord på Norwegian Sun och Norwegian Sky är avgiften 20,50 dollar för de flesta rum, och sviter och The Haven har en avgift på 23,50 dollar. Dricksen fördelas mellan servicepersonalen och andra team som arbetar hårt för att kryssningen ska vara en fantastisk upplevelse, och baseras på industristandard. Du kan välja att förbetala serviceavgifter innan kryssningen.

Wi-fi hos Norwegian Cruise Line

Ombord på Norwegians fartyg finns 24-timmars internetcafé och Wi-fi på alla fartyg. Wi-Fi ingår dock inte i din bokning. Det finns olika internetpaket att välja mellan som du kan lägga till, beroende på om behöver ha tillgång till obegränsad Wi-Fi. Det är vanligtvis förmånligast att köpa till Wi-fi i förväg innan din kryssning.

 • Unlimited Wi-Fi Package: Paketet innehåller obegränsat med surf, tillgång till mejl (ingen VPN), sociala medier och appar.
 • Unlimited Premium Wi-Fi Package: Paketet innehåller obegränsat med surf, tillgång till mejl (inkluderat VPN), sociala medier och appar.
 • Unlimited Social Media Wi-Fi: Ger tillgång till de flesta sociala medier och chattar.
 • 250 Minutes Anytime Internet: Paketet ger 250 minuter med internet att använda närsomhelst under din kryssning.

Utcheckning och transfer

Innan den sista dagen ombord kommer du få instruktioner för hur avstigningen fungerar på fartyget. Du kan välja att själv transportera ditt bagage av fartyget, alternativt få hjälp av personalen. Då lämnar du bagaget utanför dörren den sista kvällen så att personalen kan komma och hämta det. Det är bra att ha en liten övernattningsväska packad med extra kläder, identifiering och mediciner tillgänglig. Var noga med att sätta på bagagetaggar så att du hittar dina väskor i rätt zon dagen efter.

Om du själv har bokat hotell eller flyg så är du ansvarig för transfer dit. Du brukar även kunna lägga till transfer till och från flygplatsen i din bokning för en extra avgift.

Utflykter på destinationer

Under din kryssning kan du välja att boka utflykter genom Norwegian, så kallade Shore Excursions. Du kan välja att planera utflykt själv men det finns många fördelar med att boka med rederiet. Då kan du verkligen slappna av och välja bland av en mängd utflykter där transfer och allting är tillgodosett. Utflykterna är dessutom utformade av expert med duktiga guider. Du kan förboka utflykter online i samband med bokningen av kryssningen, vilket ofta är väldigt förmånligt.

Avbokningspolicy för utflykter

Generellt kan du ändra eller avboka utflykter om det är mer än 48 timmar innan ni anländer i hamnen där utflykten ska ske. Du kan avboka din utflykt genom att skriva ”CANCEL” på biljetterna och återlämna dem till servicestationen för utflykter som finns ombord, och tala med personalen bakom disken. Du får pengar tillbaka i form av kredit att använda ombord. Utflykter som avbokas mindre än 48 timmar innan ankomst där utflykten är schemalagd är inte återbetalningsbara och du kan komma att få betala en avbokningsavgift. Notera att det finns undantag och avbokningspolicyn kan skifta mellan utflykter, så läs noga i utflyktsbeskrivningen vad som gäller. Om du är osäker kan du alltid fråga personalen ombord. Om rederiet behöver ställa in utflykter på grund av dåligt väder så gäller en full återbetalning av biljetten.

Vad är Great Stirrup Cay?

Great Stirrup Cay är en privat ö som besöks exklusivt av Norwegians kryssningsgäster under kryssningar i Karibien och Bahamas. Ön är ett riktigt paradis med vita sandstränder, turkost vatten som är perfekt för snorkling. På ön kan du boka aktiviteter som zipline och kajakpaddling, och du kan också bara slappna av i solstolen och äta gott på restaurangerna och barerna. På ön finns också den privata retreaten Silver Cove där du kan bo i lyxiga villor. En av de mest populära utflykterna att göra är ett besök på närliggande Treasure Island och se de berömda simmande grisarna. Utflykten går att boka hos rederiet. I dagsläget ingår måltider och dryck i dryckesstationer på ön, och ditt dryckespaket gäller även på Great Stirrup Cay. Det finns i nuläget ingen Wi-fi på ön.

Vad finns i hytten hos Norwegian Cruise Line?

Norwegians fartyg är grupperade i olika kategorier och ju högre nivå du bokar ju mer faciliteter ingår i priset. Oavsett vilken kategori du bokar så finns det som minst en TV, säkerhetsskåp, telefon, privat bad & dusch, minibar, toalettartiklar och hårtork i hytten. På alla fartyg finns både amerikanskt eluttag (110 volt) och standard-europeiskt eluttag (220/230 volt).

Packa inför kryssning

Vad du bör packa inför en kryssning med Norwegian varierar beroende på destination. Ett tips är att ha med ett par olika badkläder så att du alltid kan ta på dig ett torrt par. Ha med bekväma promenadskor för utflykterna, och en hatt för att skydda mot solen om ni åker till exempelvis Karibien. Ha med varma jackor och liknande om ni exempelvis besöker norra Europa eller Alaska. Tänk på att ha med ordentliga skor oavsett destination. Det kan också vara både kul och passande att ha med lite finare kläder för en uppklädd middag, se nedan.

Packa i handväskan

Glöm inte att ha ditt pass, andra viktiga resedokument och mediciner i din handväska när du går ombord. Du kan få vänta en stund tills incheckat bagage kommer till hytten och du kommer behöva identifiera dig innan dess. Det kan även vara bra att ha badkläder och en handduk så att du kan börja njuta av din semester direkt!

Klädkod hos Norwegian

Det finns ingen särskild klädkod ombord hos Norwegian Cruise Line, men det finns riktlinjer för kvällen i restauranger. Den allmänna klädseln hos Norwegian kallas ”Cruise Casual” där avslappnade kläder som klänning, kjol, khakibyxor, avslappnad skjorta, jeans och shorts är tillåtna i de flesta restauranger under dagtid. Barn under 12 år får ha shorts i alla restauranger. Flipflops, keps och trasiga jeans är inte tillåtna i någon restaurang. I vissa specialrestauranger och i mer formella matsalar råder Smart Casual, som är snäppet upp från Cruise Casual med skjorta och hela skor för män.

Ombord hos Norwegian hålls också speciella event som fester och temakvällar, vilket är ett perfekt tillfälle att klä upp sig lite extra om man vill delta.

Specialkost ombord

Om du har matallergier eller önskemål kring kost så rekommenderas att kontakta Norwegian i god tid, vanligtvis minst 30 dagar innan avgång. Det är vanligtvis enklast att hitta något som passar alla önskemål i fartygens varierade bufféer.

Vad är Freestyle Dining?

Ombord på Norwegians fartyg gäller Freestyle Dining för att gästerna ska kunna njuta av maximal flexibilitet under sin kryssningssemester. Freestyle Dining innebär att du kan äta när du vill, var du vill. Det finns inga förbestämda middagstider eller bestämda sittplatser. Freestyle Dining hos Norwegian brukar uppskattas särskilt av barnfamiljer som kan njuta av flexibla mattider ombord på fartyget.

Sjukvård ombord

Det finns legitimerad läkare och sjuksköterskor ombord på alla Norwegians fartyg, tillsammans med medicinska faciliteter och utrustning. Sjukvård ombord kostar en avgift som du tar med ditt försäkringsbolag vid hemkomst. Det är upp till gästen att ha med tillräckligt med medicin för resan då det kan finnas begränsat ombord.

Förbjudet att ha med ombord

Det finns saker som du inte får ha med dig ombord på fartyget. Detta gäller exempelvis:

 • Vapen och replicas
 • Skarpa objekt som knivar och saxar
 • Olagliga droger
 • Saker kopplade till kampsport och självförsvar
 • Saker som kan generera värme och eld som ångstrykjärn, stearinljus, kokplatta eller
 • kaffekokare.
 • Brandfarliga vätskor och smällare
 • Sändningsradio och saker som styrs med fjärrkontroll
 • Farliga kemikalier
 • Samtliga drycker och alkohol.

Rökning hos Norwegian Cruise Line

Allmänna utrymmen ombord på fartygen är rökfria. Rökning är endast tillåten i tydligt markerade utrymmen utomhus, samt i kasinot under speltider. Det är strikt förbjudet att röka i din hytt eller på någon balkong. Överträdelser kommer leda till böter.

;