Costa Cruises: Bra att veta

Här kommer tips och info som är bra att veta inför din kryssning med Costa Cruises. Ha en trevlig resa och välkommen ombord! 

Att göra innan din kryssning med Costa:

Checka in alla resenärer online

Logga in och boka utflykter, Wi-fi, restaurangreservationer, paket m.m.

Se till så att alla väskor har utskrivna bagagelappar

Samla dina resedokument

Resedokument och pass

Det är resenärens ansvar att se till så att du har rätt resedokument för kryssningen med Costa Cruises. Se till så att du har gott om tid att förnya ditt pass om det behövs. Många rederier kräver minst 6 månaders kvarvarande giltighet under restiden. Vissa länder kräver även ett inträdesvisum och vaccinationscertifikat. Om du exempelvis ska kryssa från USA behöver du som europeisk medborgare även en godkänd ESTA för att kunna resa dit, som du sedan uppvisar även på kryssningen. Du kan kontakta ambassaden och visaservice för att veta vad som gäller på olika destinationer.

Incheckning och ombordstigning

Innan din kryssning med Costa Cruises så behöver du checka in alla resenärer i din bokning. Det rekommenderas att du checkar in online, och du behöver ditt bokningsnummer. Du behöver vanligtvis ha checkat in online senast några dagar innan kryssningen avgår, läs noga i dina dokument vad som gäller för din resa. När du har checkat in kan du ladda ner Boardingpass och biljett som du behöver för att komma ombord. Innan ni åker till terminalen, kontrollera alla resepapper så att alla uppgifter och namn stämmer.

Märk alla väskor med bagagelapparna som du får i samband med incheckning. När du kommer till terminalen så lämnar du över bagage till personalen, som tar väskorna vidare till hytten. Det kan ta några timmar att få tillbaka väskorna, så bär viktiga saker i handväskan. Det rekommenderas att du anländer vid din Gate minst två timmar innan avgång. Läs även här noga vad som gäller för just din avgångstid. Ha din biljett och resedokument redo. Gäster som nekas ombordstigning på grund av försening eller misslyckad incheckning har inte rätt till återbetalning.

Betalning ombord hos Costa Cruises

På Costas fartyg används ett kontantlöst betalsystem. Väl ombord kommer du få ett personligt kryssningskort, ditt Costa Card. Alla köp som du gör ombord kommer adderas till ditt Costa Card-konto som är kopplat till din hytt. I slutet på kryssningen får du en sluträkning. Ditt Costa Card är aktiverat när du får det, men inom 48 timmar från ombordstigning så måste du registrera ett betalkort för att kunna täcka utgifterna. Ditt Costa Card ligger i regel på sängen i din hytt. Det finns inga betalautomater ombord.

Vad ingår hos Costa Cruises?

Det finns mycket som ingår i din kryssning med Costa Cruises. Boende med tillhörande faciliteter, dusch och eget badrum ingår i samtliga hyttkategorier. I alla kryssningar ingår mat i huvudrestaurangerna för hela dagen utan extra kostnad. Vatten ingår till buffén, och kaffe ingår i regel till frukost. Om du vill ha andra drycker under dagen som alkohol, kaffe, läsk, juice eller cocktails så får du köpa till detta med ditt Costa Card.

Det ingår även mycket aktiviteter ombord som tillgång till pool, jacuzzi och gym, kurser, spel och sporter uppe på däck och varierad kvällsunderhållning. För barnfamiljer ingår aktivitetsprogram för olika åldersgrupper utan kostnad. Barnprogrammet Squok Club finns för åldersgrupperna 3–11 år samt tonårsklubben för 12-17-åringar. Programmen består av en mängd olika ledarledda lekar och sporter som är anpassade för de olika grupperna.

Saker som inte ingår är exempelvis:

Wi-fi

Dryck

Dricks

Spabehandlingar

Utflykter

Mat i specialrestauranger

Dryckespaket hos Costa Cruises

Costa Cruises erbjuder flera dryckespaket som du kan lägga till i din bokning. Paketens innehåll och priser kan komma att ändras. Priserna kan också variera beroende på var kryssningen åker. Det är vanligtvis som förmånligast att köpa dryckespaket online innan din kryssning. Dryckespaketen hos Costa Cruises innehåller i dagsläget:

Lunch och middagspaket: Lunch och middagspaketet innehåller vin, öl och alkoholfria drycker i glas till lunch och middag. Pris från ca 17,00 euro per gäst och dag.

Lunch och middagspaket för barn och tonåringar: Även barn och tonåringar kan njuta av populära alkoholfria drycker samt mineralvatten till lunch och middag. Pris från ca 9,00 euro per gäst och dag.

Skål: Paketet Skål innehåller alkoholhaltiga drycker som öl, vin, drinkar och olika spritsorter men också kaffe och alkoholfria drycker. Pris från ca 26,50 euro per gäst och dag.

Mer cocktails: Det finns även ett paket som innehåller ett större urval av cocktails och drinkar, samt allt innehållet i föregående Skål-paket. Pris från ca 29,50 euro per gäst och dag.

Connoisseur: Obegränsat med drycker glas från barlistan upp till en prisgräns på 9,00 euro, samt ur minibaren. Pris från ca 46,00 euro per gäst och dag.

Barn och tonåringar: Alkoholfria drycker som läsk, smoothies, varm choklad medmera. Pris från ca 16,49 euro per gäst och dag.

Dricks hos Costa Cruises

Dricks till personal ingår inte när du bokar din kryssning med Costa Cruises. En fast dagsavgift läggs automatiskt till på ditt kryssningskonto och din sluträkning. Dricksen fördelas mellan servicepersonalen och andra team som arbetar hårt för att kryssningen ska vara en fantastisk upplevelse, och baseras på industristandard. Det finns ingen serviceavgift för barn under 4 år. För unga mellan 4 och 14 år gäller halva avgiften.

Medelhavet: 10,00 euro per person

Karibien: 13,50 dollar per person, sviter 16,50 dollar per person.

Transatlantiska kryssningar: 12,50 euro.

Wi-fi hos Costa Cruises

Alla Costa Cruises fartyg har tillgång till 24-timmars satellituppkopplad internet. Du kan koppla upp dig till Wi-fi ombord med din personliga enhet eller gå till fartygets internetcafé. Vid ombordstigning får du instruktioner för Wi-fi och kostnad. Du kan ha tillgång till internet för en enhet i taget, och kostnaden läggs till på ditt Costa Card-konto. Du kan välja mellan att betala för endast det du använder eller att köpa ett färdigt paket. Med Wi-fi kan du surfa fritt i din hytt, allmänna utrymmen och uppe på däck.

Utcheckning

Innan kryssningens sista dag kommer du få information om hur avstigningen kommer gå till på fartyget. Du kommer få nya bagagelappar som du fäster på allt bagage, och lämnar väskorna utanför din hytt inför sista natten. Personalen hämtar allt bagage natten innan utcheckningen, och då är det bra att ha en mindre övernattningsväska med toalettartiklar, viktiga resedokument och extra kläder. Du hämtar sedan ditt bagage i terminalbyggnaden. Om du själv har bokat hotell eller flyg så är du ansvarig för transfer dit.

Utflykter hos Costa Cruises

Under din kryssning kan du välja att boka utflykter genom rederiet, så kallade Shore Excursions. Du kan också välja att planera utflykt själv men det finns många fördelar med att boka med rederiet. Då kan du verkligen slappna av och välja bland av en mängd utflykter där transfer och allting är tillgodosett.

Avbokningspolicy för utflykter

Utflykter kan bokas online upp till 4 dagar innan kryssningens avgång. Efter utsatt tidsgräns kan gäster få betala avbokningsavgifter på hela summan. Du kan också boka utflykter ombord vid servicedisken. Utflykter är inte återbetalningsbara.

Vad finns i hytten hos Costa Cruises?

Det finns olika nivåer av hytter och sviter ombord. Det ingår mer faciliteter ju högre nivå du bokar, men alla hytter innehåller badrum och dusch, minibar, kassaskåp, TV, hårtork, telefon och luftkonditionering. Det finns duschtvål men kan finnas begränsat med badartiklar som schampo, balsam och lotion, så det är bra att ha med eget att komplettera med. Din hytt städas dagligen och handdukar bytas ut. Ombord på de flesta fartyg med Costa Cruises finns både amerikanska och europeiska eluttag.

Packa inför kryssning

När du ska packa inför din kryssning med Costa Cruises så är det bra att packa för både destinationens klimat och för tiden ombord på fartyget. Ta med en variation av kläder, med både uppklädda alternativ och mer avslappnade. För utflykterna rekommenderas bekväma promenadskor, solhatt och solskydd för tropiska resmål. Ett tips är att ha med flera uppsättningar av badkläder så att du alltid kan ta på ett torrt par. Packa varma kläder om du t.ex. kryssar till Norra Europa. Oavsett destination så är det bra att ha med sig en lite varmare uppsättning t.ex. sjal eller tröja för kyliga kvällar på däck. Om du ska delta i mer krävande utflykter så bör du ha med riktiga vandringsskor och tåliga kläder. Glöm inte träningskläder om du planerar att använda träningsfaciliteter ombord.

Klädkod på Costa Cruises

Den allmänna klädkoden ombord hos Costa Cruises är avslappnad och Casual. På kvällen rekommenderas avslappnade kläder förutom jeans, shorts eller badkläder i restaurangerna. Det anordnas ibland formella kvällar där klädkoden är mer uppklädd i utvalda restauranger. Under Formal Evenings är klädkoden kostym för män och galaklänning eller cocktailklänning för kvinnor.

Packa i handväskan

Glöm inte att ha ditt pass, andra viktiga resedokument och mediciner i din handväska när du går ombord. Du kan få vänta en stund tills incheckat bagage kommer till hytten och du kommer behöva identifiera dig innan dess. Det kan även vara bra att ha badkläder och en handduk så att du kan börja njuta av din semester direkt!

Kryssningsterminaler och parkering

Du kan vanligtvis förboka parkering i kryssningsterminalen. Notera att parkeringsmöjligheter kan variera från hamn till hamn, och är alltid bra att undersöka i förväg.

Specialkost ombord

Det går att göra särskild förfrågan om specialkost, exempelvis lågkalorikost, sockerfritt, veganskt eller vegetariskt. Det går även att tillmötesgå olika matallergier, men det är bäst att kontakta rederiet i förväg.

Sjukvård ombord

Det finns alltid legitimerad vårdpersonal ombord på Costas fartyg, tillsammans med medicinska faciliteter och utrustning. Det är dock upp till gästen att ta med tillräckligt med medicin för kryssningen, då det kan finnas begränsat ombord. Medicinsk vård kostar en avgift som du sedan tar med ditt försäkringsbolag.

Förbjudet att ha med ombord

Det finns saker som du inte får ha med dig ombord på kryssningen. Detta gäller exempelvis brandfarliga vätskor och apparater som kan generera värme, olagliga substanser, alkohol, mat, vapen och skarpa objekt. Du får inte ha med mat och dryck ombord.

Rökning hos Costa Cruises

Rökning ombord är endast tillåten i utrymmen där det är tydligt angivet med skyltar. Rökning är inte tillåtet på rummet eller på balkonger, och att bryta mot reglerna leder till böter.