Vid bokning Sökning visar endast rutter för tillfället. Kontakta oss för att boka din kryssning!
Flodkryssning i Tyskland på floden Rehn

Flodkryssningar

Att åka på kryssning på berömda floder blir alltmer populärt, och det är inte svårt att förstå varför: flodkryssningar har en alldeles särskild magi. Kryssningar längs världens berömda floder är något som lockar allt fler resenärer, och rederier expanderar hela tiden till nya och spännande destinationer. Vare sig du vill kryssa på Europas stilla floder längs medeltidsborgar, vingårdar och imponerande städer, utforska Asiens exotiska och orörda flodlandskap eller Nilens historiska skatter så kommer detta unika resesätt inte lämna dig oberörd.

Att åka på flodkryssning

Flodkryssningar passar framförallt resenärer som är kulturintresserade och vill utforska hamnstäder och vackra flodlandskap. Här är destinationerna och omgivningarna i fokus snarare än festliga aktiviteter på fartyget. En flodkryssning är ett fantastiskt sätt att slappna av och se förunderliga miljöer passera i stilla takt. Längs floderna skiftar vyerna hela tiden i ett svårslaget skådespel! Under utflykter i land får du utforska flodbankens byar, magisk landsbygd och unika destinationer runtom i världen.

Flodkryssning vs. Havskryssning

En flodkryssning är olikt en havskryssning på flera punkter, och här kommer ett par saker som kan vara bra att veta.

Fartygen

Flodbåtarna är betydligt mindre än traditionella kryssningsfartyg och tar betydligt mindre passagerare. Båtarna i Europa kan exempelvis behöva passera under låga stadsbroar. Flodbåtar som åker i kanaler tar ofta minst passagerare, ibland inte mer än 30 gäster. På grund av storleken kan båtarna också lägga till mitt i staden och passagerare kan gå av rakt in i centrum eller till sevärdheter. Då flodbåtarna åker på lugnt vatten inåt landet så finns ingen risk att bli sjösjuk, till skillnad från på havet. Båtarna varierar från klassiska, romantiska gamla flodbåtar med mycket historia till toppmoderna flodkryssare.

Resrutter

Flodkryssningar har ett tätare schema där du kan få se desto fler resmål (och därav också uppleva fler utflykter) under kryssningen. Till skillnad från de flesta havskryssare som behöver ett par dagar till havs så besöker flodbåtar en ny hamn varje dag, och ibland kan det bli två stopp. Hos flera flodrederier finns det cyklar att låna på båten så att du kan utforska platsen på egen hand om du inte vill delta i organiserade utflykter.

Ombord

Måltider ingår på flodkryssning precis som på vanliga kryssningar. Det är däremot inte heller ovanligt att vin, öl, kaffe och andra drycker ingår till middagar, men detta skiljer sig mellan rederier. Det finns även lyxiga All Inclusive-flodkryssningar där all dryck, dricks och utflykter ingår. Precis som med havskryssningar finns det alltifrån budgetvänliga och mysiga flodkryssningar till ultralyxiga och toppmoderna flodbåtar som ser ut som flytande lyxhotell. Hytterna varierar från små med allt du behöver till resortliknande och rymliga, och särskilt på nya flodbåtar är hytterna ofta mycket bekväma. Som standard inkluderas sängar och eget badrum, TV, hårfön, toalettartiklar och säkerhetsskåp precis som på kryssningsfartyg. Det kan finnas hytter med fransk balkong, egen veranda, minibar, butlerservice och fantastiskt lyxiga faciliteter beroende på vilket rederi du åker med.

Underhållning

Underhållning och aktiviteter på flodkryssning är väldigt olikt det stora utbudet som ofta finns på kryssningsfartyg. På flodkryssningen är omgivningarna och utflykter på destinationerna den stora underhållningen! Här trivs gäster som vill njuta av vyerna eller en god bok i solstolen på däck, och kanske intim livemusik till middagen. Beroende på rederiet så kan det finnas liten pool och jacuzzi uppe på däcket, samt gym och spa ombord. Det finns alltid restaurang och någon form av bar och café. På grund av den familjära atmosfären och låga passagerarantalet på flodbåten så får du snart nya bekanta att dela de dagliga äventyren med.

Flodkryssning i Europa

Europa är toppdestinationen för flodkryssningar. På flodkryssning i Europa får du uppleva flera världsberömda floder med fantastiskt vackert landskap. Floderna går genom flera länder vilket gör att du får se otroligt mycket under samma resa; från snöklädda bergstoppar till gröna dalar, medeltida byar och glittrande storstäder som båten sakta glider förbi. Flodlandskapet är ofta helt annorlunda än inlandet och bjuder verkligen på det bästa av Europa! I Europa kan du kryssa på Rhen genom Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike och Nederländerna, och Donau via bland annat Tyskland, Österrike och Ungern. Du kan också kryssa längs vinlandskapet på floden Moselle, och längs franska Seine och Rhone. Andra europeiska floder att kryssa på är Elbe i Tyskland och i den grönskande Dourodalen i Portugal.

Temakryssning på Europas floder

Flera rederier erbjuder temakryssningar på Europas floder under säsonger. Det finns bland annat väldigt mysiga kryssningar under julen när det är julmarknader runtom i hamnstäderna, eller på våren när tulpanerna blommar i Nederländerna. Det finns även speciella vinkryssningar och golfkryssningar. Rederier som erbjuder flodkryssningar i Europa är bland annat AmaWaterways och A-rosa.

Flodkryssning i Asien

Flodkryssningar på Asiens slingrande floder blir alltmer populärt och är verkligen en helt unik upplevelse. Här får du uppleva orörd landsbygd som att tiden stått stilla, fantastisk grönska och svårslagna kultur-och matupplevelser. Kryssningar erbjuds på floden Irrawaddy i Myanmar/Burma, på Ganges i Indien och på berömda Mekong River som flyter genom Kambodja och Vietnam samt på övre Mekong via Laos och Kina. Båtarna kan glida förbi heliga tempel, byar längs flodbanken, flytande marknader och mycket mer. På Asiens floder används ofta mindre flodbåtar i historisk kolonial stil. Bland annat erbjuder AmaWaterways och Pandaw Cruises flodkryssningar i Asien.

Flodkryssning i Egypten

Flera rederier börjar nu expandera till att erbjuda flodkryssningar på Egyptens mytomspunna Nilen. Kryssningsrutterna kan gå mellan Kairo, Luxor och Aswan och kan vara i några dagar eller en vecka. Högsäsongen är främst mellan oktober-maj för att vädret inte ska vara för varmt. Under en flodkryssning på Nilen kryssar du verkligen till historiens vingslag! AmaWaterways kommer börja erbjuder flodkryssningar på Nilen år 2021.

Flodkryssning på Amazonas

Flodkryssningar på Amazonas erbjuds både av större havskryssare och av flodbåtar. Skillnaden är att havskryssare behöver hålla sig till de riktigt breda delarna av floden, och behöver lägga till vid urbana städer. Flodbåtarna kan ta sig djupare in till mer exotiska delar av Amazonas djungel och erbjuder ett helt annat äventyr. Under utflykter kan du bland annat vandra i regnskogen och se fascinerande djurarter i både djungeln och i flodens vatten. Pandaw Cruises erbjuder kryssningar på Amazonas. Bland havskryssare så erbjuder rederierna Regent Cruises och Seabourn kryssningar i Sydamerika som går via Amazonas.

Flodkryssning i Afrika

Nu finns det även flodkryssningar på Afrikas exotiska floder. Flodkryssning i Afrika är ett alldeles särskilt äventyr långt utöver det vanliga i både sevärdheter, kultur, natur och matupplevelser. Bland annat AmaWaterways erbjuder flodkryssningar och safaris på floden Chobe som går genom Botswana, Sydafrika, Tanzania och Zimbabwe. Hållpunkter kan vara Johannesburg, Kapstaden, Victoria Falls och Kruger National Park där du får uppleva Afrikas spännande djurliv och vildmark.

;