Grönland - Kalaalit Unaat

Upplev Grönland, världens största ö, på en oförglömlig kryssningsresa som tar dig med på en resa genom hisnande natur, fascinerande kultur och äventyr du sent kommer att glömma.

Vår kryssning tar dig till Grönlands spektakulära västkust, där isbergens stad Ilulissat, huvudstaden Nuuk och den majestätiska inlandsisen väntar. Utforska sydgrönland med sina branta fjällsidor, fårspridda landskap, och frodiga fjordar med säl, valar och isberg. Östgrönland bjuder på en orörd natur perfekt för friluftsaktiviteter och fotografering. Låt oss ta dig med på denna extraordinära resa till Grönland, där polarsommaren är kort, men upplevelserna är livsbejakande och oförglömliga.

Västkusten

Vår kryssning tar dig till Grönlands spektakulära västkust, där isbergens stad Ilulissat, huvudstaden Nuuk och den majestätiska inlandsisen väntar.

Ilulissat Icefjord

En av de nordligaste UNESCO-världsarven, men ed enorm samling av isberg som har kalvat från Sermeq Kujalleq-glaciären en efter en. För få ett perspektiv på hur storslagen Ilulissat faktiskt är, så ska man helst se den ur ett fågelperspektiv. Det bästa sättet att uppleva isfjorden är att flyga med helikopter eller ett mindre flygplan. Dessa flygningar ger en nära och imponerande upplevelse när man närmar sig glaciärväggen och till och med känner mullret när glaciären kalvar.

Greenland National Museum and Archives

Grönlands nationalmuseum i Nuuk är en betydande institution som täcker 4 500 års historia av Grönland. . Deras utställningar sträcker sig från de tidigaste arktiska stenålderskulturerna, nordiska bosättningar och Thulekulturens ankomst till den moderna övergången. . Museet rymmer en etnografisk samling som inkluderar föremål från Ammassalik och Avanersuaq, samt berömda mummier och kläder från Qilakitsoq. . De har också världens äldsta och nästan helt intakta skinnbåt, PearylandUmiaq, från 1470-talet. Dess samling inkluderar också inuiternas transportmedel, konstverk och fotografier. . Museet ger en inblick i kolonialtida historia och miljöer med traditionella kläder och tidstypiska föremål. Det är beläget i karakteristiska koloniala byggnader vid den gamla hamnen med en vacker fjordutsikt. . År 1991 slogs Landsmuseum och Landsarkivet samman och erkändes som Grönlands Nationalmuseum & Arkiv (NKA).

Eqiq Sermia Glacier

Känd för sin spektakulära kalvning, när isbitar bryter av och kraschar ner i vattnet med ett öronbedövande muller. . Glaciären är en av de största på Grönland och sträcker sig 4 kilometer i bredd och över 200 meter över vattnet. . Som besökare kan man uppleva detta naturspektakel genom båtutflykter från Ilulissat, under vilka man också kan beundra isberg, vattenfall och det rika fågellivet. . Båten stannar vid en säker avstånd för att kunna se glaciärens kalvning och ta foton. . För de som vill förlänga sin upplevelse erbjuder Glacier Lodge Eqi möjligheten att övernatta i stugor eller glampingtält och njuta av den magnifika miljön längre. . Detta besök till Eqi-glaciären ger en fascinerande kombination av naturupplevelser och en öronbedövande ljudupplevelse. 

Sydgrönland

Här kan du utforska den dramatiska naturen och fördjupa dig i den fascinerande nordbohistorien. Området erbjuder vackra fjordar med säl, valar och isberg, vilket skapar en fantastisk miljö för vandring och paddling.

Prince Christian Sound

Prince Christian Sound är en smal fjord som separerar fastlandet från Cape Farewell Archipelago, den sydligaste spetsen av Grönland. Fjorden förbinder Labradorhavet i väster med Irmingersjön i öster och består av ett långt och smalt fjordsystem, ibland så smalt som 500 meter brett, omgivet av branta granit kanjoner som är över 360 meter höga.  . Det finns minst sex fjordar som sträcker sig från Prince Christian Sound, och den enda bosättningen längs fjorden är inuitstaden Asppilattoq. . Fjorden är omgiven av glaciärer som når ända ner till vattnet och avger isberg, som sedan driver slumpmässigt i vattnet. Starka tidvattenströmmar bidrar till att hindra isbildning. . . Klimatet i området är varmare och torrare än vad man vanligtvis förväntar sig av Grönland, särskilt på den sydligaste spetsen, som ligger ungefär på samma latitud som Anchorage, Alaska.

Sermeq Kujalleq (Jakobshavn Glacier)

Jakobshavn Isbrae är en glaciär i Grönland som sträcker sig över cirka 40 mil i längd och är över en mil tjock. Den är känd för att vara källan till det isberg som sänkte Titanic, men den producerar också många andra isberg. . Jakobshavn Isbrae svarar för cirka 10 procent av alla isberg från Grönland, motsvarande ungefär 4 miljarder ton is som släpps ut i havet. . . Den här glaciären har slagit hastighetsrekord för glaciärer och anses vara en av de snabbast rörliga i världen. Dess snabba rörelse och avsmältning har gjort den till ett viktigt ämne inom klimatforskning, särskilt när det gäller dess påverkan på havsnivåhöjningen. . Jakobshavn Isbrae ligger i närheten av Ilulissat i västra Grönland och erbjuder en spektakulär naturupplevelse för besökare som kan se några av de största isbergen i Arktis i Ilulissat Icefjord i Diskobukten.

Östgrönland

Östgrönland ger möjlighet till hundslädesåkning på vintern och vandring på sommaren. Den orörda naturen är perfekt för friluftsaktiviteter och fotografering.

Scoresby sund fjord

Scoresby Sund är en imponerande fjord på Grönland, som sträcker sig över cirka 110 kilometer i längd och har många öar och sidofjordar, inklusive en som sträcker sig upp till 345 kilometer inåt landet och är världens längsta fjord. . Vissa av fjordarna i området är extremt djupa, med en djup på upp till 1 450 meter. . Den enda permanenta bosättningen i området är staden Ittoqqortoormiit, som har cirka 490 invånare, huvudsakligen inuiter. Trots att stadens tillgång till havet blockeras av havsis under upp till nio månader om året, är havet avgörande för dess invånares existens eftersom de flesta är jägare på grund av det överflöd av djur och fisk som finns i området. . Detta område bjuder även på världens största nationalpark, som börjar strax norr om Scoresby Sund och inkluderar det högsta berget på hela Grönland, Gunnbjørns berg, som är 3 694 meter högt. Detta område bjuder på unika naturupplevelser och möjligheter att se en rad vilda djur.

Kulusuk

Kulusuk, tidigare känt som Kap Dan, är en bosättning i Sermersooq kommun i sydöstra Grönland, belägen på en ö med samma namn. Byn har en bosättningsbefolkning på 241 invånare, inklusive många danskar som väljer att bo där på grund av närheten till flygplatsen. Dock har dem en hög arbetslöshet och därför beroende av turismen för att komplettera sina traditionella aktiviteter som jakt och fiske. . Hotel Kulusuk, som byggdes 1999, fungerar som en viktig bas för turister och vandrare och erbjuder dagsturer som fokuserar på den traditionella kulturen i östra Grönland, inklusive trumdansföreställningar och hundspann. . Under sommaren erbjuder området en mängd aktiviteter för besökare, inklusive glaciärvandringar, isklättring och besök i isgrottor genom lokala äventyrsföretag. . På vintern kan man korsa de frusna ljuden, vilket gör Kulusuk till en attraktiv destination för bergsklättrare, klättrare och polära äventyrare. Bergen på Apusiaajik Island dominerar Kulusuks panorama och erbjuder flera toppar att utforska. Dessutom kan fronten av den aktiva Apusiaajik-glaciären nås till fots eller med snöskoter.

Lite mer fakta om Grönland

Grönlands Klimat
Grönlands Näringsliv
Djurlivet på Grönland
Hur det är att bo på Grönland
Hur skiljer sig Västkusten till Östra Grönland