Äventyret väntar!

Utflykter under kryssningar

På en kryssning är de olika destinationerna en stor del av upplevelsen. Det finns olika sätt att uppleva platserna, och om du inte vill gå direkt till solstolen på stranden så är ett alternativ att åka på utflykt. Du kan boka en utflykt med rederiet, med en lokal firma eller göra en utflykt på egen hand. Utflykterna är utformade för att ge en härlig och oförglömlig upplevelse av platsen ni besöker. Vad sägs om att simma med delfiner i Bahamas, snorkla i Cozumel, konstrunda i Florens, guidad matvandring på Jamaica eller åka zipline genom Alaskas täta skogar? Bara fantasin sätter gränser!

Utflykter arrangerat av rederiet

Alla kryssningsrederier anordnar olika sorters organiserade utflykter i varje hamn, så kallade ”Shore Excursions” eller ”Journeys Ashore”. Dessa är oftast indelade i olika genrer inom kultur, guidade stadsvandringar, kulinariska upplevelser och historia till mer actionfyllda aktiviteter såsom att åka fyrhjuling, ridning, snorkling, vattenskoter och surfing. För varje utflykt finns en önskad fitnessnivå utskriven för att man ska veta vilken utflykt som passar ens förutsättningar bäst. Fartygens utflykter kan antingen förbokas i samband med bokningen/incheckningen av kryssningen eller bokas när man kommer ombord på båten. Notera dock att populära utflykter kan ta slut tidigt så det är en fördel att vara ute i god tid. Det är också vanligtvis ett mer förmånligt pris om du bokar utflykter online innan avresedagen.

Fördelar med att boka med rederiet

Rederiets utflykter ligger ofta högre i pris än om du bokar med lokala företag, men de har flera fördelar. Den viktigaste fördelen är att om man åker på en utflykt som är arrangerad av fartyget, så väntar fartyget i hamn om utflykten blir försenad. Detta är inte fallet om man åker med privata alternativ; då ansvarar du själv för att komma tillbaka i tid. Så om man ska iväg långt från fartyget eller om det finns stor risk för förseningar p.g.a exempelvis trafik eller väder så är en utflykt med rederiet att rekommendera. Detsamma gäller om fartyget är försenat in till hamn. Då anpassas utflykterna för att passa den tid man ankommer hamnen. Det är också lättare att hitta utflykter som är anpassade för familjer med barn hos rederiet.

En annan fördel med utflykter som är arrangerade av rederiet är att dessa, men vissa undantag, är helt återbetalningsbara fram till några dagar före utflykten. Så om man ändrar sig eller vill byta utflykt så går det alldeles utmärkt. Om ett stopp skulle ställas in på grund av att fartyget behöver ändra rutt så får du också pengarna tillbaka för din bokade utflykt, något som inte gäller om du bokat med lokala företag.

Oberoende utflykter

Utflykter som privatpersoner bokar själva hos lokala företag kallas för oberoende utflykter. Dessa är oftast billigare än vad kryssningsfartyget erbjuder, och man kan få en guide eller chaufför med mer lokal kännedom. Däremot har man inte samma fördelar vad gäller anpassning i tid som med rederiets organiserade utflykter. En annan nackdel med att boka utflykter separat är att i vissa hamnar som kryssningsfartyg anlägger så får inga obehöriga komma in. Detta kan betyda att den lokala guiden eller chauffören måste vänta utanför hamngrindarna vilka ibland kan vara närmare en kilometer bort.

Utflykt på egen hand

Att göra en egen utflykt kan vara minst lika bra. Det bästa är att planera sitt stopp innan man åker på kryssningen, för mer tid till annat under resan. En egenplanerad utflykt kan till exempel vara att hoppa på lokalbussen till en trevlig vandring upp i bergen, eller att utforska landmärken och egen sightseeing i hamnstaden. Det finns en mängd utflykter att göra och fördelen med att planera dem själv är att man inte är beroende av andra! Många utflykter är dock svåra att göra på egen hand om de kräver utrustning och lokalkännedom. Ett exempel kan vara en tur med hundspann, åka ut med båt och snorkla medmera. Här har rederierna oftast bra kontrakt med lokala turistbolag och därför är det svårt att hitta en billigare tur själv, med samma upplevelse.

Tenderhamnar och utflykter

Något annat som kan vara bra att tänka på är ifall fartyget behöver ligga på tender i hamnen, vilket också påverkar utflykterna. Om hamnen är för liten så behöver fartyget ankras en bit utanför, så kallat ”tendering”. Då kan du inte promenera iland via landgångar som man annars gör om fartyget lägger till vid kajen. I sådana fall förs passagerare iland med mindre tenderbåtar som åker mellan fartyget och hamnen. Processen tar betydligt längre tid beroende på hur långt ut fartyget ligger, och när det är din tur att sätta dig i en tenderbåt. Om du har bokat en utflykt med rederiet så har du förtur till båtarna.

Här är det också viktigt att komma i god tid till den sista tenderbåten tillbaka till fartyget. Om du missar den så missar du kryssningsfartyget, och detta är något att ta i beaktande om du bokar oberoende utflykter på destinationen. Det står ofta tydligt din bokningsbekräftelse vilka som är tenderhamnar.