Shopping på kryssningar

Det finns alltid möjlighet till massor av shopping ombord på kryssningsfartygen. Utbudet är naturligtvis beroende av fartygets storlek men även de mindre båtarna har diverse butiker att strosa i

Kläder

Ett smalt utbud av kläder och attiraljer finns alltid på fartygen, men här känns det snarare som en nödlösning än ett ställe för bra shopping. Vid kryssningar till kallare platser säljs ofta mössor, vantar och halsdukar.

Souvenirer

I denna butik brukar det erbjudas souvenirer med rederiets varumärke eller fartygets namn på såsom muggar, tröjor, nyckelband, kepsar samt kaptensmössor och gosedjur till barnen. Ofta finns även souvenirer från regionen som fartyget befinner sig i, så om man inte hittar sin souvenir iland på något av stoppen så kan man alltid finna den här.

Klockor och smycken

Detta är fartygets kassako, och butiker med klockor och smycken utgör mest golvyta bland fartygets shopping. Utbudet är brett, varumärkena många och spänner över alla prisklasser. Ofta anordnas reor för olika varumärken under olika dagar.

Snacks, dryck och praktiska saker

Det finns ofta en liten shop som säljer diverse godis och snacks. De säljs även alkohol men denna får inte konsumeras under tiden man är på båten. Här kan man också hitta de mer praktiska sakerna som solkräm, tandkräm och annat som kan tänkas behövas under tiden som man är på kryssning.

Tavlor

Många rederier genomför auktioner på tavlor, så kallade Art Auctions. Tavlorna hänger ofta uppe på väggarna i galleriet och andra utrymmen på fartyget där man kan beskåda dem. Därefter anordnas en auktion av tavlorna. Detta brukar vara ett stort event där det ibland bjuds på mousserande vin och lottas ut priser.

Foton och porträtt

Foton och porträtt är populärt på kryssningsfartyg. Fartygets egna fotografer tar professionella bilder på resenärer som sedan går att köpa i fotoshoppen. Det finns två typer av foton som tas. Dels tar fotograferna bilder vid middagar, vid event på däck och vid av- och påstigning. Dels finns det en uppsjö av fotostudioliknande uppsättningar med diverse rekvisita där man kan få en gratis fotosession. Alla dessa bilder hamnar sedan i fotoshoppen. Om man är nöjd med några av bilderna på sig själv (eller på andra) så kan man köpa dessa här. De kan fås både i pappersform och digitalt. Många passar på att ta familjeporträtt eller parfoton på dessa båtar då priserna är förmånliga jämfört med att gå till en fotograf hemma.

Shopping i olika hamnar

Städer där kryssningsfartyg ofta lägger till har ofta mycket shopping att erbjuda. Det är särskilt populärt för kryssningsresenärer att handla kläder och smycken till bra priser. Ibland finns shoppingcenter och lokala marknader redan i hamnen så att du inte behöver ta dig längre än terminalen för att hitta souvenirer och fynda bland lokalt hantverk och andra varor.