Pengar och betalning på en kryssning

Pengar och betalning på en kryssning

Betalning ombord

Kryssningsfartyg använder sig vanligtvis av kontantlösa system för betalning av saker ombord. Man betalar istället genom att dra sitt kryssningskort, tillika hyttnyckel, vid köp och i slutet av resan får man en sluträkning. Du registrerar smidigt ett kreditkort på rederiets hemsida innan resan, eller i receptionen i början av resan, för att koppla kortet till ditt personliga kryssningskort. Då dras dina kostnader automatiskt från ditt kreditkort. Du brukar få ditt kryssningskort vid ombordstigningen. Detta är framför allt praktiskt för att undvika långa köer till receptionen då många ska betala sin räkning i slutet av kryssningen.

Valutaväxling

Många rederier erbjuder valutaväxling om fartyget stannar vid hamnar med olika valutor. Man kan antingen växla kontanter från en valuta till en annan eller, likt en uttagsautomat, få ut kontanter i lokal valuta och kostnaden läggs till dina övriga kostnader ombord. Som vanligt kostar valutaväxling en del pengar och vi rekommenderar användning av kreditkort.

Dricks

När en kryssning bokas ingår inte dricks till personalen. Däremot läggs dricksen på automatiskt på den räkning som betalas i slutet av kryssningen. Detta är en fast kostnad per person och dag. Kostnaden varierar mellan kryssningsrederier men snittet ligger på runt 100 kr per person och dag. Denna kostnad är dock inte obligatorisk och går att avsäga sig genom att fylla i ett formulär i receptionen, men tänk på att detta är en stor del av personalens lön. Dricksen man ger fördelas på all personal på fartyget, både de som har direktkontakt med gäster samt den personal som arbetar bakom kulisserna.

Läs mer här: Dricks/serviceavgift

Serviceavgift på alkohol

På flertalet kryssningsfartyg tillkommer det serviceavgift på alla alkoholhaltiga drycker som köps ombord. Detta brukar stå angivet längst ner på dryckesmenyerna, läs det finstilta för att ta reda på vad som gäller.