Obligatorisk nödsituationsövning

Obligatorisk nödsituationsövning

Samma dag som man går ombord på kryssningsfartyget för första gången måste alla passagerare delta i en nödsituationsövning, ofta kallad ”muster drill” eller ”emergency drill”. Det är obligatorisk närvaro för samtliga passagerare enligt internationell maritim lag och alla faciliteter ombord stänger under tiden som övningen pågår. Även om man genomfört en likadan övning på en tidigare kryssning eller till och med varit på exakt samma fartyg tidigare, så måste alla passagerare delta vid varje kryssningstillfälle. Det är mycket viktigt att man följer instruktionerna som ges på båten innan och under tiden som denna övning pågår.

Övning vid given nödsignal

Denna övning går ut på att, vid en given nödsignal, ta sig till hytten, hämta sin flytväst och bege sig till den uppsamlingsplats som man tillhör. Denna uppsamlingsplats kallas oftast ”muster station” och det står i princip alltid på både hyttkortet och på dörren i hytten vilken muster station man tillhör. Personalen finns oftast också tillgänglig för att guida alla passagerare rätt. Det är hit man ska ta sig om det uppstår en riktig nödsituation.

Vissa upp ditt hyttkort

När man anländer till sin muster station får man ofta visa sitt hyttkort för att personalen ska kunna pricka av alla passagerare för att säkerställa att samtliga resenärer deltar. Väl på sin muster station får man information om vad man ska göra vid en eventuell nödsituation samt vad nödsignalerna betyder. Man får även hjälp med att prova flytvästen på ett korrekt sätt. Hela övningen tar oftast inte mer än 30 min.