Mat ombord på kryssning

Maten under en kryssning är en av resans stora höjdpunkter och håller ofta hög kvalitet. Kryssningen kan ha mer eller mindre fokus på mat och dryck beroende på vilket rederi du åker med, men det finns alltid stor variation där alla kan hitta något de gillar. Måltider för hela dagen (helpension) är alltid inkluderad i priset på en kryssning, och det finns ingen begränsning på hur många rätter man får beställa in när man äter. Passa på och beställ allt du vill prova utan någon extra kostnad!

Välj mellan olika restauranger

Beroende på var på båten man väljer att äta så finns det olika möjligheter. På kryssningsfartyg finns det primärt tre olika former av matställen: en Self-service bufférestaurang som ingår, en eller flera huvudrestauranger som ingår och några nischade specialrestauranger som kostar en avgift. Det brukar även finnas café, glassbar eller liknande och några lättare lunchställen. Många passagerare upplever att de klarar sig utmärkt med restaurangutbudet som ingår i kryssningen, även om det kan vara kul att prova en specialrestaurang en kväll.

Buffén

Buffén är det mest avslappnade matstället på båten. Här serveras frukost, lunch och middag och däremellan snacks och smårätter. Utbudet är brett och variationen är stor mellan de olika matstationerna, som ofta även är väl anpassade för barn. En förlängning av buffén brukar finnas vid poolen, där enklare grillrätter såsom hamburgare, pizza, varmkorv eller tacos serveras. Förutom förbud mot bar överkropp och bara fötter finns här ingen klädkod. Buffén är också ett bra matställe för att hitta något som är gluten-eller laktosfritt och om man har andra önskemål.

Dining room

Huvudrestaurangen, så kallas Main Dining Room är primärt en middagsrestaurang men på många båtar serveras här även frukost och lunch under specifika tider. Det kan finnas en eller flera huvudrestauranger på fartyget och menyerna skiftar dagligen. Under frukost och lunch fungerar Dining room precis som en restaurang på land; man går dit och blir visad till ett bord i mån av plats. Är det fullt så får man vänta. Huvudrestauranger ingår i din bokning.

Till middagen finns det två varianter; 1st/2nd seating eller open seating. Vissa rederier erbjuder ett av dessa alternativ medan andra rederier erbjuder båda. Open seating fungerar precis som vid frukost och lunch, att man när som helst går till restaurangen och får ett bord i mån av plats. Det andra alternativet är 1st/2nd seating. Detta innebär att man blir tilldelad en tid då man ska infinna sig i restaurangen och i gengäld är garanterad ett bord. Man är dessutom garanterad samma bord varje kväll, samma bordsgrannar och samma kypare. Det finns normalt två olika sittningstider, en tidig sittning "1st seating" och en senare sittning "2nd seating". I aktivitetsbladet, som man får till hytten varje dag, står vilken dresscode som gäller för Dining room. De vanligaste är smart casual eller gala men vissa rederier har även temakvällar såsom helvit klädsel eller en hyllning till ett specifikt land. Dessa klädkoder är inte obligatoriska utan endast en rekommendation.

Betalrestauranger och caféer

Även om mat är gratis på fartygen så finns det i regel även flera specialrestauranger och caféer som tar betalt en extra avgift. Då kan du själv välja om du vill prova en specialrestaurang en kväll. Här läggs mer omsorg vid maten och servicen är exceptionell. Specialrestaurangerna är ofta mer nischade med exmepelvis menyer från det franska köket, italiensk restaurang, sushi, skaldjursrestaurang medmera. Inte sällan lagas maten av riktiga stjärnkockar. I dessa lokaler gäller generellt finare klädsel.