Klädsel ombord

Klädsel på en kryssning

Ett frågetecken som kan uppstå när man bokat en resa är att veta vad man ska packa. Resväskan känns alltid för liten och det är svårt att veta vad man kommer att få användning av. På en kryssningssemester behövs olika sorters klädsel för olika tillfällen. Det som är bra är att du oftast hittar fartygets klädrekommendationer i dagsprogrammet som kommer till din hytt varje dag.

Klädsel en heldag till sjöss

På dagtid på båten gäller ledig klädsel (benämns ofta casual). Om det är fint väder ligger många vid poolen eller på soldäck, så då är det badkläder och något somrigt som gäller. Ett tips är att ha med dig flera uppsättningar med badkläder så att du alltid kan ta på dig ett torrt par. Inomhus på båten tillåts inte badkläder. Tänk även på att det kan bli kallt ute på havet under kvällen även om man kryssar i varmt klimat, så det rekommenderas att ha med en varm tröja. På kyliga destinationer behövs varmare klädsel så glöm då inte jacka, mössa och vantar. Inte sällan finns det en värmande inomhuspool så ta med badkläder även här om detta finns på ditt fartyg!

Klädsel i restaurangerna dagtid

Vare sig man går till Dining room eller till buffén under dagtid så är det ledig klädsel som gäller. Dock tillåts inte badkläder, bar överkropp eller bara fötter inne i restaurangerna.

Klädsel i restaurangerna kvällstid

I buffén på kvällstid gäller fortfarande ledig klädsel. I Dining room däremot ändras klädkraven varje kväll. Den vanligaste dresscoden är Smart casual, vilket innebär en lagom fin klädsel som om man går ut på restaurang hemma, ingen frack och ingen träningsoverall utan någonstans mittemellan.

Några gånger per kryssning (brukar vara ca två per vecka) är det galakväll. Ofta är dresscoden då formal dining alternativt informal vilket innebär uppklätt till tänderna där kvinnor ofta har klänning och männen har kostym. Det är upp till var och en hur helhjärtat man vill gå in för dessa galamiddagar men bli inte förvånad om det skrider fram en balklänning eller två längs korridorerna denna kväll. Det är heller inte ovanligt för männen att klä sig i högtidsuniform eller folkdräkt. Vissa rederier har även temakvällar i Dining room där klädseln ska reflektera temat. Temat kan vara exempelvis helvitt eller en hyllning till ett specifikt lands färger.

Dock ska sägas ingen regel utan undantag. Det händer att gästerna upplever dresscoden annorlunda, och på vissa destinationer som exempelvis Karibien, upplevs dresscoden ibland lite slappare.

Klädsel i land

När det är dags att gå i land på de olika stoppen så är det naturligtvis lämpligast att klä sig efter väder och typ av utflykt. Tänk på att solen kan ta mycket mer än hemma så om det är risk för att bränna sig så behövs kanske en hatt eller något som skyddar axlarna. Fundera också på vad som är lämplig klädsel i det land där du går av i gällande seder och religion.