Av- och påstigning på kryssningar

Gå på båten för första gången

Första gången man går på båten är det viktigt att ha med sig boardingkort och bagagetaggar. Dessa ska man ha fått mailade eller hemskickade till sig i god tid innan kryssningen. Man lämnar ifrån sig sina väskor (förutom handbagage) och dessa blir senare levererade till hytten. När man checkar in tas ett foto på varje resenär och man får sitt eget kryssningskort. Med detta kort låser man upp hytten och betalar allt man köper ombord. På kortet står även vilken livbåtsstation man tillhör ifall en nödsituation skulle uppstå.

Av- och påstigning vid stopp

När fartyget har lagt till vid ett stopp är det dags att lämna båten och uppleva orten som man har anlänt till. Vid avstigning behöver alltid kryssningskort och myndighetsutfärdat id-kort tas med. Kryssningskortet skannas när man lämnar fartyget och skannas igen när man återvänder. På detta sätt vet personalen vilka som gått av och att alla har återkommit innan fartyget åter lägger ut. Var uppmärksam på den sista tiden ni ska vara ombord, detta är inte samma tid som står i ruttbeskrivningen. Tiden i ruttbeskrivningen är när fartyget avgår. Oftast måste resenärer vara tillbaka 30-60 min innan fartyget avser lämna hamnen.

Oftast kan fartyget lägga till vid kajen i hamnen, och passagerare går av fartyget via landgångar vilket är väldigt smidigt. Men om hamnen är för liten så behöver fartyget ankra en bit utanför. Då används tenderbåtar, som är mindre båtar som kör passagerare den sista biten mellan fartyget och hamnen. Det tar längre tid, men båtfärden är ofta ett häftigt sätt att få se fartyget från havet. I en tenderhamn är det extra viktigt att vara tillbaka i hamnen i god tid då det även tar längre tid att åka tillbaka till fartyget.

Avstigning vid slutdestinationen

När kryssningen närmar sig sitt slut och det är dags att lämna fartyget för denna gång, finns det ofta några val att välja mellan. Det vanligaste är att man får bagagetaggar för sina väskor levererade till hytten någon dag innan avstigning. Väskorna ska då sättas ut med bagagetaggen utanför hytten kvällen innan och de återfås i terminalbyggnaden i hamn. Det brukar även finnas ett alternativ att ta av väskorna själv, detta alternativ brukar riktas till de resenärer som önskar gå av snarast möjligt efter att fartyget ankrat upp.