Kryssning: Att välja rätt fartyg

Kryssning: Att välja rätt fartyg

När man har bestämt sig för var man vill åka på kryssningssemester så är nästa steg att bestämma vilket fartyg som passar ens semesterplaner bäst. Det finns massor av fartyg med många olika inriktningar och det finns säkerligen ett fartyg för alla! Det är däremot viktigt att fartyget överensstämmer med de kriterier man har för sin semester, för att man ska få ut så mycket som möjligt av sin resa.

Åldersgrupper

Kryssningar passar alla åldrar, men rederiernas olika koncept vänder sig ibland till specifika åldersgrupper. Det finns fartyg som riktar sig mot ett något äldre klientel med fokus på intressanta föreläsningar, bridgeturneringar och trevliga trubadurer som spelar låtar från förr. Motsatsen är partybåtarna som inriktar sig på fest och lekar. Det finns rederier som fokuserar på kulinariska och kulturella upplevelser med stor fokus på mat och dryck, och det finns fartyg som gör äventyrliga expeditionsresor. Det finns även fartyg som passar extra bra för barnfamiljer. Många rederier satsar på att ha mycket aktiviteter som tillmötesgår barn och unga med exempelvis fartfyllda rutschbanor i swimmingpoolen och roliga vattenland, spelarkader, äventyrsbanor på däck och anpassade restauranger. Även om de flesta kryssningar funkar perfekt för alla åldrar, så finns det definitivt särskilda fartyg som fokuserar på att vara extra familjevänliga. Läs mer om att åka på kryssning med barn.

Storlek på fartyg

Fundera också på om det lockar med ett stort eller litet fartyg. Det finns fartyg som tar allt från några hundra passagerare till över 5000 passagerare. Mellanklasserna brukar ligga på runt 2000 passagerare. Fördelen med stora båtar är att utbudet är enormt med påkostade shower, många restauranger, stora ytor och mycket shopping ombord. Fördelen med mindre båtar är det blir mer intimt både vad gäller personal, service och medresenärer. På mindre fartyg råder ofta en familjär stämning och det är mindre grupper som ska utforska resmålen, därav kan det också vara mindre köer. Inte sällan lämnar man dessa båtar med nya vänner.

Rederiets ursprungsland

Rederiets ursprungsland har ofta stor inverkan på atmosfären ombord, och även maten och kvällsunderhållningen influeras mycket. Man upplever en tydlig skillnad mellan exempelvis amerikanska och italienska rederier. Fartygets aktiviteter och matutbud influeras ofta även av destinationerna det åker till.

Språk ombord

Huvudspråket ombord skiljer sig mellan rederier. Medan de flesta amerikanska fartyg enbart har information på engelska så är många av de europeiska fartygen mångspråkiga, där information finns tillgänglig på engelska, tyska, franska, italienska och spanska. Det finns även tyska rederier som har tyska som huvudspråk.