Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.

Vanliga frågor - ombord på kryssningen

Finns det internetuppkoppling?
Nuförtiden är det standard att fartygen har internetuppkoppling mot en extra avgift. Oftast köper man dagar/veckor med en viss datamängd. Begränsningarna och priserna beror på att en vanlig internetuppkoppling inte är möjlig och sker därför alltid via satellit. Ibland är uppkopplingen långsam och det beror oftast på överbelastning när många av gästerna surfar samtidigt (morgon och sen eftermiddag är då flest surfar). Internetpaketen kan oftast köpas vid incheckning eller ombord.
Hur betalar jag för inköp ombord på kryssningen?
Vid incheckningen registrerar du ditt bank- eller kreditkort och rederiet kommer att reservera en summa under kryssningen. Ibland registreras kortet först efter det att man har stigit ombord på kryssningen. Under hela kryssningen registreras alla dina köp ombord på ditt CruiseCard och vid utcheckning debiteras dessa automatiskt. Vanligtvis får du ett kvitto till din hytt innan utcheckning.
Det går bra att närsom under kryssningen betala sin skuld med kontanter, detta görs vid receptionen. Vi rekommenderar användning av kreditkort då det är både säkrare och har lägre avgifter än att växla pengar innan avresa.
Vilken valuta används?
Ombord på fartyget är priserna oftast i euro (€) eller amerikanska dollar (USD). Vid de olika hamnstoppen används ländernas lokala valuta och vi rekommenderar användning av kreditkort. Det är väldigt sällan några kontanter behövs men ibland kan det vara bra att ha lite fickpengar.
Finns det speciella klädkrav ombord på en kryssning?
Flera av rederierna har planerade galamiddagar, ofta sker dessa två gånger på en veckolång kryssning. Detta är en lite lyxigare måltid och rederierna skriver då ut vilken klädkod som gäller. Oftast är det långklänning och kostym eller smoking för män. Om du inte önskar att klä upp dig är detta inget krav, men en vit skjorta/klänning är rekommenderat för den som packar lätt eller är ute på en långresa. Det finns även andra restauranger att välja på som inte har någon klädkod.
Var kan jag förvara mina värdesaker?
Ombord på kryssningen finns det en säkerhetsbox i din hytt och vi rekommenderar dig att använda denna.
När och var kan jag äta middag?
De flesta kryssningarna har två sittningar i matsalen och redan vid bokningen kan du ibland välja om du föredrar tidig eller sen sittning. Dessa önskemål kan inte garanteras, men rederierna gör sitt allra bästa för att uppfylla era önskemål och det är sällan några problem. Utöver middagssittningarna finns det ofta en buffé och andra restauranger ombord(beroende på vilket fartyg) som har mkt generösa öppettider.
Vad gäller för alkoholhaltiga drycker?
Det är normalt förbjudet att ta med egen alkohol till kryssningen. Kryssningsfartygen har oftast många barer där alkohol serveras. Det går även att beställa via rumservice och i restaurangen. Ibland säljs kryssningarna med ”all-inklusive” och då ingår även dessa drycker. All-inklusive är något som nästan alltid går att köpa till vid incheckning eller ombord men för många är ett dryckespaket det mest prisvärda.
Är det sant att jag kan beställa in flera rätter?
Ja! Det finns ingen gräns på hur många middagsrätter du får beställa in. Vi rekommenderar inte att beställa in mat bara för att testa en liten bit utan beställ in ett rimligt antal rätter efter vad du klarar av att äta.
Får jag röka ombord?
Fartygen är normalt alltid rökfria men det finns alltid speciella områden avsedd för rökare. Samtliga teatrar och restauranger är rökfria.
Vad händer om jag blir sjuk under kryssningen?
Ombord på fartyget finns alltid en läkarstation med legitimerad läkare och sjuksköterska.
Vilka typer av aktiviteter finns ombord?
Allmänt kan man säga att ju större fartyg, ju fler aktiviteter finns det att välja på. Följande saker erbjuds ofta på kryssningarna: olika fitnessgrupper, professionella danslektioner, konst och hantverk, danskvällar, temakvällar, brädspel, karaoke, talangjakt, frågesport, sportaktivitet och lagsporter. Information om aktiviteter hittas vanligtvis i ett dagliga program, annars fråga personalen var ni hittar denna information.
Kostar aktiviteter och underhållning ombord?
Vanligtvis är de flesta aktiviteter och underhållning något som ingår i biljettpriset. Ibland kostar vissa aktiviteter extra.
Vad händer om det blir dåligt väder?
Dåligt väder är sällan ett problem för fartygen men vid enstaka tillfällen kan fartyget få problem att lägga till vid mindre hamnar när vågorna är för stora. Händer detta kör fartyget ofta vidare mot nästa stopp och förlänger detta om det är möjligt. På fartyget blir det vid ett inställt stopp extra insatta aktiviteter.
Finns det bra shopping ombord?
Det finns ofta ett par affärer ombord men ibland har även vissa rederier speciella event där det säljs till exempel smycken, klockor, väskor eller kläder. Vanligtvis är all shopping taxfree och därför säljs produkterna till fördelaktiga priser.
Måste jag gå i land när fartyget lägger till i en hamn?
Nej, det finns inga krav på att ni måste lämna fartyget för att gå i land. Även vid stopp är restauranger och allt annat öppet precis som vanligt.
Hur checkar man ut när det är dags att lämna fartyget?
Inför sista dagen får du bagagetaggar som du måste sätta på dina väskor. Själva utcheckningen sker oftast helt automatiskt och beloppet som du ska betala dras från ditt kreditkort om inget annat önskas.
← Tillbaka till vanliga frågor
;