Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.
Cunard kryssningsfartyget Queen Mary 2

Cunard Line: Bra att veta

Här kommer tips och info som är bra att veta inför din kryssning med Cunard. Ha en trevlig resa och välkommen ombord! Läs mer om Cunard här.

Resedokument och pass

Det är upp till resenären att se till så att du har rätt identifikation och resedokument för kryssningen med Cunard. Se till så att du har gott om tid att förnya ditt pass om det behövs. Många rederier kräver minst 6 månaders kvarvarande giltighet under restiden. Vissa länder kräver ett inträdesvisum och vaccinationscertifikat. Om du ska kryssa från USA behöver du som europeisk medborgare även en godkänd ESTA för att kunna resa dit. Det rekommenderas att du kontaktar ambassaden eller visaservice för att ta reda på vad som gäller för din kryssning.

Incheckning och ombordstigning

Alla gäster måste checka in online innan din kryssning med Cunard. Du kan checka in när din betalning är genomförd, och måste ha checkat in alla resenärer online senast 3 dagar innan avgång. Vid incheckning fyller du i passageraruppgifter och bokningsnummer. Därefter får du dina resedokument och bagagelappar att skriva ut. När du har checkat in kan du vanligtvis också köpa till olika paket och tilläggstjänster.

Alla gäster måste vanligtvis vara ombord senast 90 minuter innan avgångstid. Läs noga på dina dokument vilka tider som gäller på din biljett.

Märk väskorna med bagagelapparna som du fått i dina resedokument. När du kommer till kryssningsterminalen så lämnar du över bagage med bagagelappar till personalen, som levererar väskorna vidare till din hytt. När du checkar in i hamnen så får du ett kryssningskort som kommer fungera som legitimation under hela kryssningen, som nyckel till din hytt och även för betalningar ombord.

Vad ingår hos Cunard?

Det ingår en hel del i din kryssning hos Cunard. Privat boende, eget badrum och tillhörande rumsfaciliteter ingår alltid i din bokning. Det ingår varierad och påkostad kvällsunderhållning med livemusik, teater, filmvisning och kasino. Du har fri tillgång till gym, pool och bubbelbad, och ett stort utbud av kurser och aktiviteter ombord. I alla kryssningar ingår mat och dryck för hela dagen utan extra kostnad (frukost, lunch, Afternoon Tea, middag, snacks). Drycker som ingår i priset är alkoholfria drycker som vatten i restaurangerna, kaffe, te och juice.

För barnfamiljer ingår Cunards barnklubbar för barn i åldersgrupperna 2 – 17 år, där varje åldersgrupp kan delta i ledarledda aktiviteter i roliga miljöer. Det finns även fri barnpassning för småbarn, men här gäller först till kvarn.

Saker som inte ingår i Cunards kryssning är exempelvis:

 • Alkohol
 • Utflykter
 • Dricks
 • Wi-fi
 • Vissa kurser och aktiviteter ombord
 • Mat i specialrestauranger

Dryckespaket hos Cunard

Med Cunards dryckespaket kan du förbetala dina drycker genom att välja mellan olika paket som har fasta priser per gäst och dag. Dryckespaketen täcker det mesta av dryckesutbudet ombord, och varierar i pris och innehåll. Det är alltid billigare att köpa dryckespaket i förväg innan din kryssning. Notera att priser och innehåll kan ändras och variera mellan olika destinationer. I dagsläget finns följande paket:

 • Alkoholhaltigt dryckespaket: Inkluderar öl och vin i glas, olika spritsorter, drinkar, cocktails upp till 11,00 USD samt allt innehåll i föregående Soft Drink Package. Du får också 20% rabatt på drycker över 11,00 USD, utvalda vinflaskor och vattenflaskor. Gäller 15 stycken drycker per dag (ej mini-bar eller room service). Pris för paketet är 69,00 USD per gäst och dag.
 • Premium Soft Drinks: Paketet inkluderar alkoholfria drycker som vatten på flaska, juice, varma drycker och alkoholfria drinkar samt 20% på utvalda alkoholfria drycker som inte inkluderas i paketet. Pris för paketet är 29,00 USD per gäst och dag.
 • Specialty Hot Drinks: Obegränsat med varma drycker som kaffe, te och varm choklad för 15, 00 USD per gäst och dag.
 • Soft Drinks: Inkluderar alkoholfria drycker som juice.
 • Wine Collections: För vinälskaren finns ett stort vinpaket. Njut av handplockade viner, pris från 299 USD.

Dricks hos Cunard Line

Dricks till personal ingår inte när du bokar din kryssning med Cunard. Det är vanligt att rederier adderar en fast serviceavgift per gäst och dag som automatiskt läggs till din slutgiltiga räkning. Hos Cunard är den dagliga avgiften 11,50 dollar per person som bokat Stateroom i Britannia-kategorin, och 13,50 dollar om du har bokat en svitkategori. Dricksen fördelas mellan servicepersonalen och andra team som arbetar hårt för att kryssningen ska vara en fantastisk upplevelse, och baseras på industristandard. Det tillkommer även serviceavgift på 15% för spa-och skönhetsbehandlingar samt när du köper dryck ombord.

Wi-fi hos Cunard

Det finns Wi-Fi på alla Cunards fartyg. Du kan koppla upp dig på din egen enhet eller i biblioteket och ConneXions. Du behöver först köpa Wi-fipaket. Det finns i dagsläget inget paket för obegränsat Wi-fi ombord, utan du betalar en fast summa för en viss tid. Du kan köpa tillgång till internet när som helst under din kryssning genom att logga in på fartygets Wi-fi och följa instruktionerna. Notera att det inte är High Speed internet ombord på fartygen.

Utcheckning och transfer

Du kommer att få instruktioner innan sista dagen för hur avstigningen fungerar på fartyget. För att få hjälp att lasta av ditt bagage så lägger du väskorna med nya bagagelappar utanför hytten den sista kvällen. Personalen lastar av väskorna och du hämtar dem dagen därpå i bagagezonerna i ankomsthallen. Då är det bra att ha en mindre övernattningsväska redo med toalettartiklar, identifikation, eventuella mediciner och extra kläder.

Om du själv har bokat hotell eller flyg så är du ansvarig för transfer dit. Du brukar även kunna lägga till transfer till och från flygplatsen i din bokning för en extra avgift. Var noga med att ha gott om tid för att ta dig från kryssningsterminalen till flyget.

Utflykter på destinationer

Under din kryssning kan du välja att boka utflykter genom Cunard, så kallade Shore Excursions. Du kan välja att planera utflykt själv men det finns många fördelar med att boka med rederiet. Då kan du slappna av och välja bland av en mängd utflykter där transfer, komfort och allting är tillgodosett. Om din utflyktsgrupp skulle bli försenad så väntar fartyget i hamnen tills alla är ombord, vilket inte sker om ni åker på en egen utflykt. Du kan förboka utflykterna online när du har checkat in, senast dagen innan avgång och därefter kan platserna ta slut. Utflykterna blir vanligtvis öppna för bokning 120 dagar innan avgång.

Avbokningspolicy för utflykter

För avbokning och ändring av bokade utflykter gäller en avbokningspolicy. Deadline för avbokning är vanligtvis 48 timmar innan fartyget anländer i hamnen där utflykten ska äga rum. Om du vill avboka utflykten inom tillåten tidsgräns så kan du återlämna dina biljetter till Tour Office ombord, där 90% kommer återbetalas till ditt kryssningskonto. Om du avbokar en utflykt efter utsatt tidsgräns så gäller ingen återbetalning, och du kan komma att få betala en avbokningsavgift. Reserverade utflykter kan avbokas eller ändras kostnadsfritt online upp till 7 dagar innan kryssningens avgångsdatum. Om du avbokar efter utsatt tidsgräns så kan du få betala en avbokningsavgift. Notera att avbokningspolicyn kan skifta mellan utflykter, så läs noga i utflyktsbeskrivningen vad som gäller eller fråga personal. För utflykter som involverar flyg, tåg, event och hotell gäller egna avbokningsregler.

Vad finns i hytten hos Cunard?

Det finns olika nivåer av boenden ombord på Cunards fartyg. De olika sviterna heter Queens Grill och Princess Grill, och Staterooms heter Britannia Club och Britannia. Queens Grill är Cunards mest eleganta rum. Det finns olika typer av Staterooms med balkong, havsutsikt, eller insideshytt (ingen utsikt).

Det ingår mer i hytten ju högre nivå du bokar. Oavsett vilket kategori du väljer så ingår det eget boende med bad och dusch, 24 timmars room service, TV, Te- och kaffefaciliteter, kyl, hårfön, toalettartiklar och badrock. Eluttag finns i alla rum med amerikanska och brittiska uttag, så det är rekommenderat att ta med en adapter.

Packa inför kryssning med Cunard

Vad du bör packa inför en kryssning varierar beroende på destination. Ett tips är att ha med ett par olika badkläder så att du alltid kan ta på dig ett torrt par. Ha med bekväma promenadskor för utflykterna, och en hatt för att skydda mot solen om ni åker till exempelvis Karibien. Ha med varma jackor och liknande om ni besöker kyligare destinationer. Om du är intresserad av krävande äventyrsaktiviteter på destinationerna så kan det vara bra att ha med ordentliga skor och friluftskläder. Glöm inte träningskläder om du vill besöka fartygens gymfaciliteter. Ombord hos Cunard behövs även en uppsättning med finare kläder för uppklädda middagar, se nedan.

Klädkod hos Cunard

Ombord på en kryssning med Cunard råder viss klädkod och riktlinjer. Under dagen rekommenderas en avslappnad semesterstil med bekväma skor. Kvällens klädkod står angivet i ett program som du får dagligen. Kvällsklädseln hos Cunard är något med formell än hos andra rederier. Jeans och trasiga kläder är inte tillåtet efter 18.00 i restauranger. För den mer avslappnade av de formella klädkoderna, ”Smart Attire”, så rekommenderas kavaj eller blazer för män och exempelvis elegant byxdräkt, blus eller klänning för kvinnor. Smart Attire rekommenderas i samtliga restauranger och underhållningsutrymme på kvällen om inget annat anges. För glamorösa galakvällar gäller en klädkod om exempelvis kostym eller smoking för män och balklänning, cocktailklänning eller kostym för kvinnor. Det kan även anordnas temakvällar, som Black & White Ball. Om kryssningen är 7 dagar eller mer så anordnas 2-3 galakvällar.

Packa i handväskan

Glöm inte att ha ditt pass, andra viktiga resedokument och mediciner i din handväska när du går ombord. Du kan få vänta en stund tills incheckat bagage kommer till hytten och du kommer behöva identifiera dig innan dess. Det kan även vara bra att ha badkläder tillgängligt så att du kan börja njuta av din semester direkt!

Betalning ombord

Ombord på Cunards fartyg gäller ett kontantlöst system för betalning. Vid ombordstigningen får du ett kryssningskort (Cruise Card) som kopplas till ett betal-eller kreditkort och som gäller för köp ombord. I slutet på kryssningen får du en samlad sluträkning på beloppet. När du kopplar ett kort till kryssningskontot så kan det reserveras ett belopp på kortet för att kontrollera dess giltighet. När sluträkningen är betald så släpps reservationen. Ombord på Cunards fartyg gäller amerikanska dollar som valuta.

Kryssningsterminaler och parkering

Vid de flesta kryssningsterminaler finns parkering och faciliteter, och du brukar kunna förboka parkering online. Om du kör till terminalen så är det bra att anlända i extra god tid. Adressen till kryssningshamnen står i dina resedokument.

Specialkost ombord

Cunard kan tillmötesgå de flesta önskemål kring kost och allergier. Ombord finns både vegetariska och veganska menyer att få vid förfrågan. Om du önskar glutenfritt, laktosfritt eller diabetesvänlig kost så är det bra om du kontaktar rederiet innan kryssningen. Du kommer få menyer för nästkommande dag i förväg att välja mellan. Om du har matallergier kan de flesta behov tillgodoses i huvudrestaurangen.

Sjukvård ombord

Det finns legitimerad sjukvårdspersonal ombord på alla Cunards fartyg tillsammans med medicinska faciliteter och utrustning som möter maritima riktlinjer inom sjukvårdssektionen. Avgifter för sjukvård betalar du själv, men spara alla kvitton så att du kan visa för ditt försäkringsbolag vid hemkomst. Hos fartygens vårdmottagning kan du vanligtvis köpa enklare mediciner som åksjuketabletter eller mot förkylning. För övrig medicin är det upp ditt resenären att ha med tillräckligt för resan då det kan finnas begränsat ombord.

Förbjudet att ha med ombord

Det finns saker som du inte får ha med dig ombord på fartyget. Detta gäller exempelvis vapen, alkohol, mat & dryck, brandfarliga vätskor, kemikalier, olagliga droger och andra farliga objekt. Saker som kan generera värme och eld som kaffekokare, ångstrykjärn och stearinljus är förbjudet.

Rökning hos Cunard

Rökning är begränsat till skyltade utrymmen på fartygen. Det är förbjudet att röka inne i Staterooms och sviter, samt på tillhörande balkonger.

;