Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.
Utsikt över Tallinn i Estland

Kryssning till Tallinn, Estland

Estlands huvudstad Tallinn är en populär kryssningsdestination för sin vackra gamla stad och härliga utbud av sevärdheter. Här möter gammalt nytt och skapar en alldeles unik atmosfär. I Tallinn finns den medeltida gamla staden innanför stadsmuren och här kan du strosa bland historiska torg, hantverksbutiker och pittoreska hus medan moderna Tallinn bjuder på riktigt bra shopping i trendiga kvarter och spännande restauranger. Tallinn är en perfekt destination för att kombinera en kryssning med en stadsweekend!

Paketresa med kryssning i Östersjön

Nu kan du boka en av våra färdiga paketresor med kryssning! Kryssa i Östersjön och besök kulturstäderna Tallinn, S:t Peterburg och Helsingfors. Kryssningen avgår från Stockholm. Färdledare åker med på resan. Paketresorna har begränsat antal platser. Läs mer om paketresa med kryssning i Östersjön.

Kryssningar till Tallinn

Tallinn är ett vanligt stopp för kryssningar i norra Europa. Kryssningarna utgår vanligtvis från större hamnstäder som Stockholm, Köpenhamn, Warnemünde eller Kiel, men även från Amsterdam, Southampton eller Helsingfors. Tallinns kryssningssäsong varar från mitten av maj till mitten av september, men det blir mer och mer populärt att kryssa även under de kallare månaderna. Det finns väldigt många olika rutter och varaktigheter att välja mellan men det vanligaste är kryssningar som varar i ca 7–10 dagar. Rutter som går via Tallinn kombineras ofta med fler stopp i Skandinavien, Finland, Litauen, Lettland, Storbritannien och Ryssland.

Rederier

Flera av de stora kryssningsrederierna erbjuder kryssningar i norra Europa. Här kan du exempelvis åka med Disney Cruises, Royal Caribbean, Princess Cruises och Celebrity Cruises via Tallinn.

Läs mer om fördelar med att åka på kryssning här.

Kryssningsterminalen

Kryssningsfartygen lägger till vid Old City Harbour, som ligger bekväma 500 meter från Tallinns stadskärna och 1 kilometer från gamla staden. Det tar ca 15–20 minuter att promenera in till centrum, men här finns också tillgång till taxi och kollektivtrafik.

Se och göra i Tallinn

Tallinn är en stad full av kontraster! Strosa i den medeltida gamla stadsdelen eller shoppa i trendiga kvarteret Kalamaja; ät en god middag i historisk miljö på ett undangömt torg eller på en toppmodern restaurang. Här finns upplevelser och aktiviteter för alla smaker. För kryssningsbesökare erbjuds ofta många olika utflykter att boka i förväg genom rederiet. Dessa turerna är bekväma och smidiga, så du kan slappna av och fokusera på att njuta av upplevelsen.

Gamla staden i Tallinn

Gamla staden är i Tallinn är otroligt vacker med vinglande kullerstensgator och medeltida arkitektur. Området är omgiven av en gammal stadsmur från 1600-talet med vakttorn som ger en sagolik atmosfär. Gamla staden är ett centrum för Tallinns historia och kultur och stadens främsta attraktion. Här är det väldigt mysigt att promenera bland de gömda små torgen, vackra medeltida kyrkor och pittoreska, färgglada hus.

Det finns två olika områden i gamla staden, som tidigare fungerade som två olika orter: Toompea (Upper town) och Lower Town. Den medeltida stadsarkitekturen i Lower Town är idag en av de mest välbevarade i Europa och finns med på Unescos lista med världsarv.

I gamla staden i Tallinn finns några mycket sevärda landmärken. Det främsta är Rådhustorget som är enkelt att lokalisera med sitt höga torn på rådhusbyggnaden. Här har det funnits ett rådhustorg ända sedan 1300-talet, och på sommaren kantas torget av charmiga uteserveringar och event. Längst upp på tornet finns en liten figur av krigaren Vana Toomas, som är en symbol för Tallinn och dess beskyddare. Här finns också Europas äldsta apotek från 1400-talet, som idag är museum. En annan omtyckt attraktion är mysiga Katarinapassagen (Katariina käik), ett smalt passage mellan medeltida byggnader med hantverks-och klädesbutiker.

Toompea Hill, Domberget, reser sig trettio meter över resten av staden och ger en vacker utsikt över Tallinns karaktäristiska röda kakeltak. För att ta sig upp till utsikten kan man följa gatan Pikk Jalg eller Lühike Jalg. Uppe på Domberget finns Alexander Nevskij-katedralen, en rysk-ortodox kyrka som är byggd på slutet av 1800-talet. Mittemot kyrkan ligger Dombergets slott, en mycket vacker rosa byggnad som idag används som Estlands Parlamentsbyggnad.

Kalamaja och Telliskivi

Förutom gamla staden har Tallinn trevliga moderna kvarter på promenadavstånd som Kalamaja och Telliskivi. Kalamaja ligger bredvid gamla staden och är känt för sina färgglada trähus, trevliga atmosfär och ett livligt nattliv. Här finns stadens maritima museum, konstgallerier och flera mysiga caféer och konditorier. Trendiga Telliskivi är ett område i Kalamaja med moderniserade fabrikshus som idag är caféer, barer och design-och vintagebutiker. Telliskivi kallas också Den kreativa staden och här hålls flera marknader, en årlig matfestival och konserter. Området har flera intressanta och spännande restauranger. I restaurangen Peatus kan du fika eller gå på nattklubb inuti två Moskva-Tallinn tågvagnar. Telliskivi ligger också bara en kort promenad från gamla stan.

Mat och fika i Tallinn

Tallinn har många trevliga ställen när det är dags för en fikapaus eller middag. I gamla stan finns flera mysiga restauranger och pubar. Här finns både mat från det traditionella estniska köket och internationella influenser från bland annat Tyskland, Sverige och Ryssland. Det lokala köket består till stor del av säsongsbaserade råvaror från jordbruksregionen, och här kan du njuta av en god middag i medeltida miljö eller en modern lounge. För den som vill fika finns många mysiga caféer i gamla staden att välja mellan. Ett café som är värt ett besök är Maiasmokk, Estlands äldsta café. Det har funnits ända sedan 1864 och interiören har bevarats i nästan ett sekel. Här kan du njuta av en god kopp kaffe med nybakade bullar eller estniska piroger.

Shopping i Tallinn

I Tallinn finns ett stort utbud av trevlig shopping. Det nya köpcentrumet T1 Mall of Tallinn i Ülemiste lockar besökare med över 200 butiker, restauranger och ett pariserhjul på taket! Nära hamnen finns kvarteren Rotermann och här finns estniska mode-och inredningsmärken bland matställen och butiker. En av Tallinns främsta shoppingstråk är längs gatan Viru, där du hittar trendiga och prisvärda shoppingfynd. I centrum finns också stora varuhus som Stockmann och Tallinna Kaubamaja. Om du är ute efter souvenirer så finns det mysiga butiker och handelsstråk i Katarinapassagen och gamla stan där du kan köpa hantverk, keramik, smide och mycket mer. Det finns också flera marknader där du kan göra riktiga fynd, som Sadamarket i hamnen, Jaama Turg eller handelstorget Mustamäen tori. På julen hålls livliga julmarknader med ett stort utbud av hantverk i gamla staden och runtom i Tallinn.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

Att åka på kryssning

En kryssning innebär nya platser varje dag. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Under en kryssning får du chansen att gå i land på flera av världens vackraste platser. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!

;