Kryssning i Östra Medelhavet bland öar

Östra Medelhavet

Östra Medelhavet är ett av de mest populära kryssningsområdena i Europa, och inte undra på det när det erbjuder spännande historia, vacker arkitektur, pittoreska byar och magnifika stränder. Kryssningsfartyget tar en längs med vackra kuster och underbara öar i både Kroatien och Grekland.

Område

Östra Medelhavet innefattar Grekland, Turkiet och Adriatiska havet vid Italien, Kroatien och Montenegro. Även Israel, Cypern och Egypten ingår ibland i dessa kryssningsrutter.

Rutter

De tre största huvudhamnarna för denna del av Medelhavet är Venedig, Aten (Pireaus) och Istanbul. Här utgår de flesta kryssningar ifrån. Rutterna är ofta 7-6 nätter men det finns även mer omfattande rutter som sträcker sig över 20 nätter. Rutterna har huvudsakligen två inriktningar:

  • Historia och Kultur: I dessa rutter återfinns ofta hamnar såsom Aten, Istanbul, Katakolon, Venedig och Dubrovnik.
  • Sol och Bad: Dessa rutter gör ofta stopp på Cypern, Kroatien och flera grekiska öar.

Säsong

Högsäsongen i östra Medelhavet är under senare delen av vår, sommar och tidigt höst med den högsta peaken under sommarmånaderna. Då är det också som varmast i regionen men också dyrast och överöst av turister. På vår och höst går priserna ner en aning och det är inte så trångt i turistområdena. Ett alternativ som blir mer och mer populärt är att åka på vintern, något som både MSC Cruises och Costa Cruises erbjuder. Priserna är mycket lägre, turisterna är enstaka och vädret är mycket varmare än hemma i Sverige vid samma tidpunkt. Dessutom görs längre rutter med fler stopp och annorlunda aktiviteter och utflykter.

Rederier

Då Medelhavet är ett så populärt resmål är det inte snålt om alternativ på såväl rederier och fartyg som kryssningsrutter. Av de internationella kryssningsrederierna så erbjuder Holland America Line, Princess Cruises, Disney, Royal Caribbean Cruises, P&O Cruises och Celebrity Cruises kryssningar i detta området. Men det är de Europa baserade rederierna Costa Cruises och MSC Cruises som har sin hemmaplan här.

;