Kryssningsfartyg på Galapagosöarna och en säl

Kryssning Galapagosöarna

Galapagosöarna är ett alldeles unikt resmål. Det bästa sättet att uppleva Galapagos är på en kryssning mellan de magiska öarna. Från en lyxkryssning får du utforska den unika naturen, det turkosa havet och den färgsprakande kulturen. En kryssning i Galapagosöarna är en perfekt balans av äventyr och avkoppling långt ifrån det vanliga!

Om Galapagosöarna

Galapagosöarna ligger 100 mil väster om Ecuador och är framförallt omtyckt för sitt unika och varierande djur-och växtliv. Här hittar du arter som havsleguanen, Galapagossköldpaddan, ovanliga fåglar och mycket mer. Galapagosöarna har varit nationalpark sedan 1950-talet och idag är även havet runtomkring marint reservat. Ecuador och organisationer på ön arbetar hårt med att se till så att människans påverkan ska vara så liten som möjligt.

Att resa till Galapagosöarna

Många av öarna skiljer sig ifrån varandra när det gäller växtlighet och miljö. Vissa öar har kustlinjer med grönskande mangroveträd, andra har dramatiska vulkaniska klippor. Du hittar olika typer av exotiska djurarter på alla öar. Det som däremot är gemensamt är öarnas fantastiska skönhet och turkosa, kristallklara vatten. Njut av färgsprakande solnedgångar, snorkla i korallreven, vandra, lyssna på pirathistorier från svunna tider och njut av det spännande kulinariska upplevelser. Vakna med väldoftande ecuadorianskt kaffe, njut av måltider med lokala ingredienser som reflekterar den färgsprakande kulturen.

Flyg till Galapagosöarna

Flyg från fastlandet går från huvudstaden Quito eller Guyaquil. Personer som inte bor på ön får inte boka en envägsbiljett. Det finns två flygplatser på öarna, en på Baltra Island (en ö nära Santa Cruz) och en på San Cristobal. Att försöka boka flygbiljetter på egen hand till Galapagos är svårt och nästintill omöjligt. Denna begränsning har gjorts just för att ha kontroll på turisterna och skydda öarna genom att man ska boka via bolag.

Att kryssa runt Galapagosöarna

Det bästa sättet att uppleva Galapagosöarna på är att boka en kryssning. En kryssning runt Galapagosöarna skiljer sig en del från andra kryssningar i världen, då fartygen inte är så stora och det är viktigt att samtidigt skydda naturen på ön. Det finns många valmöjligheter både kring storleken på skeppet och hur många dagar ni vill resa runt. Vill man ha en mer personlig kryssning rekommenderar vi dom mindre båtarna där 8–15 personer är max, de största båtarna tar 100 personer. De mindre båtarna är lite dyrare men samtidigt får ni då möjlighet att gå iland på flera ställen än vad de stora båtarna kan och har tillstånd till.

Hur ser en dag ut på båten?

Alla måltider ingår på båten och ofta sker två avstigningar varje dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Här kan utflykterna skilja sig åt: ibland sker landstigning med båten men oftast åker man från den stora båten med en mindre för att gå i land. Däremellan finns det möjlighet till paus när båten sedan rör sig vidare mot utflyktsmålet på eftermiddagen. På natten är det vanligt att en större förflyttning görs och när man sedan vaknar nästan morgon möts man av en ny ö. Guiderna på kryssningarna är mycket kunniga och maten är bra med olika alternativ.

När ska ni åka?

Fördelen med Galapagosöarna är att de ligger väldigt nära ekvatorn så vädret är hyfsat stabilt under hela året. Däremot brukar den svala och torra perioden vara juni-november och den fuktigare är december-juni. Det som man alltid ska ha i åtanke är att man försöker hålla turistantalet nere på öarna, vilket gör att det ibland kan vara fullbokat upp till ett år framåt under vissa perioder.

Rutter

De flesta rutter utgår ifrån Santa Cruz eftersom ön ligger i mitten av ögruppen oavsett var kryssningen sedan går. Det vanligaste är att man åker på en kryssning under 4-5 dagar. Vilka rutter ska man då välja mellan? Det är bra att veta att västra och östra Galapagos skiljer sig åt en del. Huvudön är Santa Cruz. Öar väster om Santa Cruz är Isabela, Fernandina, Santiago och Bartolomé. Öarna här är relativt unga i jämförelse med den östra delen och är kända för sina mäktiga lavalandskap men även fantastiska stränder och korallrev. Här är också chansen stor att mötas av en jättesköldpadda i det vilda.

De östra öarna San Cristobal, Espanola, Santa Fe och Floreana har lite annan växtlighet och djurliv. Här finns den unika Galapagospingvinen och de mäktiga galapagos-albatrosserna. Det är vanligt att kryssningsbolagen delar upp kryssningen mellan östra och västra delen under längre kryssningar.

Planera resan

Att boka en Galapagosresa själv är väldigt svårt och fördelen med att boka via resebyrå är att flyg och annan transfer mellan öarna anpassas helt efter era önskemål. Ett bra alternativ är att göra en kryssning och därefter stanna på någon av de större öarna för att även kunna uppleva en del djurliv på egen hand. Här kan du få mer information om Galapagosöarna.

;