Kryssningsfartyg på Galapagosöarna och en säl

Kryssning Galapagosöarna

Med sitt unika djurliv och ett läge som ligger långt ifrån fastlandet har djur och växter fått leva utan mänsklig påverkan under många tusentals år vilket gör Galapagosöarna till ett fantastiskt resmål. Här hittar du många endemiska arter (arter som bara finns här) såsom havsleguanen, galapagossköldpaddan, fågeln blåfotad sula och galapagossjölejon. Många av öarna skiljer sig också rejält ifrån varandra när det gäller växtlighet och miljö.

Om Galapagosöarna

Galapagosöarna ligger 100 mil väster om Ecuador och ögruppen består av 19 öar, men det är endast fem av öarna som är bebodda. Huvudön är Santa Cruz. När man reser till ögruppen känner man sig verkligen som en besökare i djurens värld. När man ankommer till öarna uppmärksammas man också av de väldiga krav och riktlinjer för att djur och växtlivet ska få bibehållas som det är nu. 1959 blev Galapagosöarna nationalpark och 1986 blev även havet runtomkring marint reservat. Ecuador och även andra organisationer som finns på ön arbetar hårt med att se till så att människans påverkan ska vara så liten som möjligt och djur som kan skada eller konkurrera med det unika djurarterna försöker man att få bort. Det var här under 1830-talet som Charles Darwin iakttog djuren och som sedan ledde till hans stora bidrag till evolutionen.

Flyg till Galapagosöarna

Flyg från fastlandet görs från huvudstaden Quito eller Guyaquil. Personer som inte bor på ön, får inte boka en envägsbiljett. Det finns två flygplatser på öarna, en på Baltra Island (en ö nära Santa Cruz) och en på San Cristobal. Att försöka boka flygbiljetter på egen hand till Galapagos är svårt och nästintill omöjligt. Denna begränsning har gjorts just för att ha kontroll på turisterna och skydda öarna genom att man ska boka via bolag.

Resa runt Galapagosöarna

Det bästa sättet att uppleva Galapagosöarna på är att boka en kryssning. En kryssning runt Galapagosöarna skiljer sig rättså mycket ifrån andra kryssningar i världen, i form av att fartygen mer är som större båtar. Det är alltså inte stora kryssningsfartyg som kör runt öarna. Det finns många valmöjligheter både kring storleken på skeppet och hur många dagar ni vill resa runt.

Vill man ha en mer personlig kryssning rekommenderar vi dom mindre båtarna där 8-15 personer är max, de största båtarna tar 100 personer. De mindre båtarna är lite dyrare men samtidigt får ni då möjlighet att gå iland på flera ställen än vad de stora båtarna kan och har tillstånd till.

Hur ser en dag ut på båten?

Alla måltider ingår på båten och ofta sker två avstigningar varje dag: en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Här kan utflykterna skilja sig åt: ibland sker landstigning med båten men oftast åker man från den stora båten med en mindre för att gå i land. Däremellan finns det möjlighet till paus när båten sedan rör sig vidare mot utflyktsmålet på eftermiddagen. På natten är det vanligt att en större förflyttning görs och när man sedan vaknar nästan morgon möts man av en ny ö. Guiderna på kryssningarna är mycket kunniga och maten är bra med olika alternativ.

När ska ni åka?

Fördelen med Galapagosöarna är att de ligger väldigt nära ekvatorn så vädret är hyfsat stabilt under hela året men man säger ändå att den svala och torra perioden är juni-november och den fuktigare är december-juni. Med det sagt så är det nog snarare så att det är upp till er vilka djur som kanske intresserar er, exempelvis om det är det marina eller djurlivet som lockar. Det som man alltid ska ha i åtanke är att man försöker hålla turistantalet nere vilket gör att det ibland kan vara fullbokat upp till ett år framåt under vissa perioder.

Rutter

De flesta rutter utgår ifrån Santa Cruz eftersom ön ligger i mitten av ögruppen oavsett var kryssningen sedan går. Det vanligaste är att man åker på en kryssning under 4-5 dagar. Vilka rutter ska man då välja mellan? Det är bra att veta att västra och östra Galapagos skiljer sig åt en del. Öar väster om Santa Cruz: Isabela, Fernandina, Santiago och Bartolomé ses som västra Galapagos. Öarna här är relativt unga i jämförelse med den östra delen och är kända för sina mäktiga lavalandskap men även fantastiska stränder och korallrev. Här är också chansen stor att mötas av en jättesköldpadda i det vilda.

De östra öarna San Cristobal, Espanola, Santa Fe och Floreana, har lite annan växtlighet och djurliv. Här finns den endemiska galapagospingvinen och här är även fågellivet mer aktivt med de mäktiga galapagos-albatrosserna. Det är lite upp till er vilket ni föredrar men det vanliga är att kryssningsbolagen delar upp kryssningen i den östra och västra. Många av bolagen har också så att dom ena veckan tar den västra rutten och den andra veckan tar den östra, så möjligheten finns såklart att kombinera de två så kryssningen vara i 10-15 dagar.

Planera resan

Att boka en Galapagosresa själv är väldigt svårt och fördelen med att boka via resebyrå är att flyg och annan transfer mellan öarna anpassas helt efter era önskemål. Ett bra alternativ är att göra en kryssning och därefter stanna på någon av de större öarna för att även kunna uppleva en del djurliv på egen hand. Här kan du få mer information om Galapagosöarna. Våra experter kan hjälpa er att skräddarsy er kryssning!

;