Aruba

En av de mest populära öarna i Karibien, känd för sina rosa flamingos och färgglada byggnader.

Aruba beskrivs av sin ortsbefolkning som "one happy island" och det speglar verkligen det sociala klimatet på ön, där alla är mycket vänliga och hjälpsamma mot varandra. Aruba tillhör Nederländerna och nederländska är därför det officiella språket tillsammans med det inhemska språket "papiamento".

I Arubas huvudstad Oranjestad kan ni upptäcka rik historia och färgglada byggnader som blir en stark kontrast mot öns något karga landskap som till huvudsak består utav kaktusar och dividivi-träd.

Kryssning till Aruba

Aruba är en ö i södra Karibien. Öns pärlvita stränder och trevliga shopping gör Aruba till en populär kryssningsdestination. De flesta som bor på ön pratar engelska, vilket underlättar kommunikationen för turister. Aruba är en riktig paradisö med kristallklart vatten som är perfekt för dykning och snorkling, och varma vindar som gör ön ideal för surfing. Aruba är ett riktigt härligt stopp under en kryssning i Karibien!

Kryssningar till Aruba - Oranjestad

Aruba är ett vanligt stopp under kryssningar i östra och södra Karibien, och här finns det väldigt många rutter att välja mellan. Kryssningarna avgår oftast från någon av Floridas stora hamnar i Fort Lauderdale, Orlando eller Miami. Turerna brukar vara i ungefär en eller två veckor. Det finns även längre rutter som går från New York via Panamakanalen, Kuba, Bermuda och Aruba. Under vissa delar av året kan det utgå kryssningar från Puerto Rico. Under en kryssning i Karibien via Aruba kan du också få uppleva fantastiska platser som Barbados, Curacao, Grand Turk, Bahamas, Puerto Rico, Mexiko, Costa Rica och mycket mer. Det finns också längre turer som går via Aruba, exempelvis från Kanada samt långturer från Miami till Sydamerika.

Rederier i Aruba

Nästan alla stora kryssningsrederier åker i Karibien. Royal Caribbean, Princess Cruises, Carnival, Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line och Disney Cruises är exempel på några populära rederier som erbjuder kryssningar med ett besök på Aruba.

Kryssningsterminalen i Oranjestad

Kryssningsfartygen lägger till i Arubas huvudstad Oranjestad. Från kryssningsterminalen är det inte långt till stadskärnan. I terminalområdet finns turistinformation, uttagsautomater och mindre souvenirbutiker.

Se och göra på Aruba

Aruba kallas för ”Den glada ön” av sina invånare, och det är verkligen ett passande namn. Ön bjuder på en stor dos karibisk charm och gemytlig atmosfär tillsammans med roliga aktiviteter och exotisk natur. Här kan du snorkla i kristallklart vatten bland korallrev och tropiska fiskar, shoppa i färgsprakande Oranjestad eller njuta av Arubas goda matkultur. För kryssningsbesökare erbjuds ofta många olika utflykter att boka i förväg genom rederiet. Dessa turer är bekväma och smidiga, så du kan slappna av och fokusera på att njuta av upplevelsen. Aruba har något för alla åldrar och intressen under en kryssning i Karibien.

Kultur och historia

Aruba är en ö full av spännande kontraster med tropisk kust, livlig stadspuls och dramatiskt vacker natur där ökenlandskap övergår till kritvita sandstränder. Hamnstaden Oranjestad är känt för sina pittoreska färgglada hus i kolonial stil med trevliga promenadstråk kantade av palmer. Staden har en rik och spännande historia. Besök fortet Fort Zoutman som byggdes under 1700-talet för att försvara hamnen från pirater, som idag är Arubas äldsta byggnad. På 1600-talet fram till 1800-talet ockuperades ön av holländare och idag finns mycket holländska influenser i både matkultur och platser.

Shopping på Aruba

För den som vill shoppa finns det mycket att välja på i Oranjestads kärna. I det färgglada köpcentret Royal Plaza Mall nära hamnområdet hittar du ett brett utbud av både internationella lyxmärkesbutiker och lokala hantverk. Mycket av shoppingen i centrum är centrerat runt Oranjestads huvudgata, Caya G. F. Betico Croes. En annan härlig shoppingdestination är utomhusgallerian Renaissance Marketplace där butikerna är öppna fram till sent på kvällen. Här kan du shoppa bland designklockor, smycken och parfymer blandat med handgjorda ting och traditionell keramik. I området San Nicolas, som är en bit bort ifrån turiststråk och resorter, finns butiker med mer ovanliga produkter och spännande souvenirer.

Stränder och bad på Aruba

Aruba erbjuder många vackra stränder. I Oranjestad finns paradisstranden Surfside Beach, en lång sandstrand med Kwiki-träd som ger skugga i hettan. Strandens lugna vatten är perfekt för vattenaktiviteter, såsom kanotpaddling och jet ski. Turistiga Palm Beach är en av öns mest attraktiva och livligaste sandstränder. Om du vill ha mer lugn och ostörd natur så ska du åka till Arashi Beach eller Mangel Halto Beach. Kryssningsturister erbjuds även utflykter till härliga lagunen De Palm Island för en dag med äventyrsaktiviteter och lek. Här kan du snorkla i det kristallklara vattnet och se färgsprakande fiskar och koraller.

Utflykter Aruba

För kryssningsbesökare erbjuds ett stort utbud av guidade utflykter på ön. I Aruba Arikok National Park kan du uppleva öns varierande natur med karga ökenlandskap med höga kaktusar, grottor, naturliga sjöar och kust. Parken är också känd för att vara hem åt ett rikt och noga skyddat djurliv. Andra populära utflyktsmål är de historiska ruinerna vid Bushiribana Gold Mill och den storslagna panoramautsikten vid landmärket California Lighthouse, som ligger nära Arashi Beach. Om du vill uppleva Arubas härliga vattenaktiviteter så kan du åka ut på en segeltur med en långbåt längs kusten. Båten stannar vid en av öns finaste korallrev för snorkling och bad, och även över skeppsvraket Antilla som sjönk under andra världskriget.

Mat och dryck på Aruba

Arubas lokala kök tenderar att överraska turister med en mängd smakrika matupplevelser. Här blandas både europeiska och karibiska influenser. På ön finns en mängd av olika restauranger, caféer, pubar och Beach bars i olika prisklasser. Här finns till och med en årlig Food Truck Festival. Ön är särskilt känd för sina goda skaldjur- och fiskrätter; passa på att smaka delikatesser som musslor och bläckfisk. En klassisk rätt i Karibien är Plaintains, som är en liten kokbanan. På Aruba är friterade Plaintains ett vanligt tillbehör tillsammans med degknytena Funchi. Andra traditionella rätter är köttgrytor som getgrytan Cabrito Stoba, och kalla, läskande soppor med frukt och lime. Till efterrätt bör smaka Bolo borracho – en gräddig bakelse bakad med vit rom.

Jämför kryssningar för bästa pris

Sök efter din drömkryssning i sökmotorn och se alla sista minuten-kryssningar och erbjudanden. När du jämför kryssningar hittar du bäst pris på billiga kryssningar till fantastiska destinationer i hela världen, hos de mest populära rederierna. Ibland är en kryssning extra billig hos oss, så glöm inte att alltid jämföra med oss! En kryssning i Karibien är en underbar upplevelse som du aldrig kommer glömma!

Att åka på kryssning

En kryssning innebär nya platser varje dag. De stora fördelarna är valmöjligheten och bekvämligheten. Res till nästa destination medan du sover, äter middag eller bara njuter i solstolen på öppet hav. Välj mellan att bara koppla av i bubbelpoolen eller delta i några av de otaliga aktiviteter som erbjuds ombord. Under en kryssning får du chansen att gå i land på flera av världens vackraste platser. Utforska hamnstoppen med guide eller på egen hand. Det finns prisvärda kryssningar för alla åldrar och intressen!