Kryssning – så funkar det!

Nyfiken på kryssning ...

... men fastnat i den lite jobbiga känslan av att prova något okänt? Lugn, kryssning är inte konstigare än någon annan modern semesterform.

Det enklaste sättet att beskriva en kryssning är som en resort som flyter. Har du varit på en resort eller lyxigt hotell i Thailand vet du vad vi pratar om. Sköna solstolar vid poolen, matupplevelser och massor av möjligheter. Allt är bekvämt och tillgängligt inom en armlängds avstånd.

Skillnaden mot en resort iland är att utsikten förändras. Utanför fönstret – eller balkongen som är vanligast numera – har du oftast ett nytt spännande resmål som väntar varje morgon.

Kryssningsfartyget blir din bekväma bas från vilken du utforskar världen. Generellt sett tillbringar du dagarna iland och förflyttar dig mellan resmålen över natten. Kvällar, nätter och enstaka dagar till havs njuter du av allt som din flytande resort har att erbjuda.

 Jämfört med landbaserade motsvarigheter är utbudet oftast både bredare, mer varierat och mer påkostat. Spa, restauranger, pool, aktiveter och underhållning. Allt som du kan tänka dig erbjudas på en resort finns på ett kryssningsfartyg – och lite till. 

Kryssning 2.0

Kryssning som reseform utvecklas hela tiden och idag har många av de allra mest traditionella inslagen försvunnit (eller fyrkantiga som många skulle kalla dem). Tiden är förbi när du behöver packa med en extra väska, smoking och andra galakläder.

Klä upp dig om du vill, men kom som du är (så länge du inte reser med rederiet Cunard samt undviker att komma till matsalen i flip flops eller gymkläder). Inte heller behöver du vara supersocial och dela bord med andra gäster – om inte du vill.

Den exceptionellt höga servicegraden till en av de mest positiva överraskningarna för många förstagångskryssare. Ditt rum görs exempelvis i ordning två gånger om dagen – precis som på ett femstjärnigt hotell. Räkna med att besättningen kommer arbeta hårt för att uppfylla alla dina tänkbara behov. Det går 2-3 gäster per besättningsmedlem.

Livet ombord

Underhållning

De bästa showerna är minst lika tekniskt professionella som de som sätts upp på teatrarna i Stockholm eller London. Den stora skillnaden är att inträdet inte kostar något extra. Under en vecka består i underhållningen i teatern oftast av 2-3 musikaler eller avancerade shower med fartygets egna sångare och dansare. Övriga kvällar står gästartister som sångare, komiker och magiker för underhållningen. Bland mycket annat erbjuds också karaoke, live-musik, dans och utomhusvisning av biofilmer på de flesta större kryssningsfartyg.

Aktiviteter

Egentligen är utbudet av aktiviteter för brett för att kunna sammanfattas heltäckande. Från gym, poollekar och frågesporter till innovativa upplevelser som bara blir bättre av att finnas till havs. Några exempel: Berg- och dalbana, Fallskärmssimulator, radiobilar, matlagningskurser och vattenrutschbanor. Listan kan göras hur lång som helst.

Matupplevelser

Alla i måltider ombord ingår alltid och ibland också all dryck (beroende på rederi). Välj mellan den avslappnade buffetrestaurangen eller avnjut en tre-femrätters måltider i à la carte-matsalen. Dessutom ingår också ofta kaféer, pizzerior och andra lättare måltidsalternativ.

Så, hur hittar jag rätt kryssning för mig?

De flesta väljer börjar med att välja resmål eller i alla fall region. Vanligast är att börja med Karibien, följt av Medelhavet, men du kan upptäcka hela världen med kryssning. Nästa steg är välja fartyg och här kan det kännas lite krångligt för en del förstagångskryssare. Fast egentligen är det inte svårare än att väja vilket hotell eller vilken resort som helst.

• Stora fartyg har mer av allt: Underhållning, restauranger, aktiviteter. 

• Stora fartyg passar bäst för familjer (eftersom det finns mer att göra för alla åldrar)

• Mindre fartyg har mer fokus på lugn och ro – och romantik.

• Ju mindre fartyg desto dyrare, lyxigare och mer fokus på mat.

• Mindre fartyg och längre reslängder betyder en äldre målgrupp (undantaget skolloven)

Konsten att välja hytt

På moderna kryssningsfartyg har de flesta hytter balkong. Till skillnad från landbaserade hotell har du möjlighet att välja en konkret hytt när du bokar. Ibland, men inte alltid, finns det ospecificerade, lite billigare s.k. garantihytter där du blir tilldelad en hytt i vald kategori innan avresa.

Inga hytter ligger under bildäck. Det beror både på att det inte finns något sådant på ett kryssningsfartyg och att besättningen alltid sover längst ner …

Inom en viss hyttkategori, exempelvis specificerad balkonghytt, finns oftast fler än ett alternativ att välja mellan. Skillnaden består i allmänhet av placeringen på fartyget och någon kvadratmeter hit eller dit på rumsytan alt. balkongytan. 

Undantaget sviter kan man dock säga att alla hytter inom samma huvudkategori (exempelvis balkong) är relativt likvärdiga och erbjuder samma höga komfort. Skulle du trots allt vara vilsen under valet av hytt hjälper vi på kryssningar.se självklart gärna dig att hamna rätt! 

Jag är sugen på en kryssning, men ...

Återstår det möjligtvis några invändningar? I så fall är det mycket troligt att det handlar om någon av följande fördomar om kryssning.

Blåhåriga tanter
Jag kommer bli rastlös
Jag har åkt på kryssning till Finland ...
Men är det inte för dyrt?

Förverkliga dina kryssningsdrömmar

Välkommen att söka, jämföra och boka din drömresa direkt här på kryssningar.se.

Tveka inte att ringa oss på 0700-34 00 00 om du behöver hjälp, tips eller söker inspiration.

Hittade