Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.

Orkansäsong och kryssning

Om du ska åka på kryssning i Karibien så är det bra att veta lite om orkansäsongen. Orkansäsongen drabbar främst Karibien och Florida i slutet av sommaren och tidigt på hösten. Lyckligtvis så är ett kryssningsfartyg en av de säkraste platserna du kan vara på. Rederiet kan alltid ändra rutt i god tid för din säkerhet.

En orkan rör sig från Karibien mot Florida

Orkansäsongen i Karibien

Orkansäsongen kan drabba Karibien mellan juni och november, med en intensifierad sannolikhetsperiod under augusti, september och oktober då vattnet är som varmast. Stormar och orkaner kan dock vara oförutsägbara och säsongen kan variera ibland. Det är ganska ovanligt att orkaner och tropiska stormar kommer i början eller slutet av orkansäsongen.

Även om orkaner kan upplevas som obehagliga så är de en naturlig del av regionen: en helt normal orkansäsong kan innebära ca 6–7 orkaner, och långt ifrån alla når till land. Säsongen till trots så är sommaren en populär tid för att åka på kryssning, särskilt bland familjer under sommarlovet.

Platser i Karibien kan drabbas olika

I östra Karibien, exempelvis Bahamas, Virgin Islands och Puerto Rico, är risken för orkan som störst från augusti till september. I Södra Karibien på platser som Barbados och Aruba är det däremot ovanligt med så pass kraftiga stormar och orkaner. I Västra Karibien, det vill säga platser som Mexiko, Jamaica och Belize är det störst risk för orkan från september till tidig november.

Är det säkert att åka på kryssning vid orkan?

Vid orkan så är kryssningsfartyget en av de absolut säkraste platserna att vara på. Fartyget kan åka ut till havs och navigera runt problematiskt väder. Rederierna prioriterar gästernas säkerhet allra högst och är väl förberedda och erfarna att agera vid väderskiftningar. De har tillgång till den senaste väderteknologin, satelliter och kommunikationsutrustning tillsammans med experter som noga monitorerar vädret under orkansäsongen. Idag går det att följa var en orkan förväntas inträffa härnäst, och därav kan kryssningsfartyget alltid agera snabbt och flytta sig så att alla är utom fara i god tid.

Vad händer med kryssningen vid orkan?

Om någon destination blir hårt drabbad så kan rederiet bestämma att rutten ska ändras. Detta kan också ske om en hamn tillfälligt behöver stänga ner på grund av vädret. Då kan stoppet ersättas med en annan destination, vilket ibland kan ändra tidsspannet för kryssningen. Om detta sker så försöker rederiet ha så mycket framförhållning som möjligt, men ibland behöver ändringar ske med kort varsel för gästernas prioriterade säkerhet.

;