Ny sökmoter är nu lanserad! Prova att söka i sökrutan.

Familjekryssning: Kryssning med barn

Letar du efter nästa familjesemester? En kryssning är ett fantastiskt sätt att uppleva världen tillsammans, med allas behov och förutsättningar tryggt tillgodosedda under hela resan. Förr kunde det vara svårt att hitta en barnvänlig kryssning. Nu är det tvärtom; faktum är att de flesta rederier satsar på att göra resan magisk för just barnfamiljer, vilket gör att alla i familjen får uppleva sin drömsemester. Nu är det istället svårt att välja bland det stora utbudet av barnvänliga kryssningar!

Det roligaste sättet att resa tillsammans

Att åka på kryssning med hela familjen är det smidigaste och roligaste sättet att semestra på. Ni är ombord på ert ”flytande hotell” som alltid har restauranger, viloplats och roliga aktiviteter nära till hands. När ni går i land finns en uppsjö av nöjen och lek som gör att dagarna fylls med intryck. Ombord på fartygen finns barnklubbar, temaprogram och aktiviteter så att barnen aldrig har en tråkig stund. Här hittar de lekkamrater under resan och det finns alltid saker att göra! Det brukar även finnas barnpassning om de vuxna skulle vilja koppla av för sig själva en stund. Det finns ett stort utbud i matväg för de mindre, så när det är dags att äta så finns alltid restauranger som passar alla i familjen. Barn blir alltid väldigt väl omhändertagna av kryssningspersonalen som gör allt de kan för att yngre gäster ska känna sig speciella på semestern.

Att välja fartyg och rederi

Även om kryssningar passar alla åldrar, så är det vissa rederier som gör lite extra för att göra resan magisk för barnen. Rederierna vänder sig ibland till olika åldersgrupper och det finns även specifika båtar som kan passa bäst för barnfamiljer. Ett tips är att välja de lite nyare fartygen hos rederierna eftersom de ofta är designade med familjer i åtanke, snarare än anpassade. De brukar vara de största fartygen med mycket plats för aktiviteter som bowlinghall, vattenland med rutschbanor och vattensporter, ziplining, go-cart och mycket mer. De är också mer troliga att ha större restaurangutbud och bekväma familjehytter. Karibien är till exempel ett väldigt familjevänligt resmål för kryssningar med barn. Här väntar långa dagar med sol, bad och lek och roliga aktiviteter för alla åldrar, både ombord och iland.

Läs mer här för tips om du vill åka på kryssning och är gravid.

Aktiviteter för barn på kryssning

Familjevänliga kryssningsfartyg utgör den perfekta semestern; här finns alltid en mängd aktiviteter och underhållning för barn och tonåringar. Det finns interaktiva vattenparker på däck med fartfyllda rutschbanor, spelarkader, roliga sporter, häftiga bilsimulatorer, biograf, äventyrsbanor, trampolin, Go-cart, zip-line, repbana och klättervägg och mycket mer beroende på vilket rederi du åker med. Det finns också mycket kvällsunderhållning med shower inspirerade av kända tv-program, produktioner med nutida musikhits och teater för hela familjen. Framförallt så är rederiernas barn-och tonårsklubbar väl värda ett besök, och ingår alltid i din kryssning.

Hur är barnklubbarna på en kryssning?

Barnklubbarna på kryssningsfartygen är väldigt uppskattade, särskilt på de nyare fartygen som har mer moderna faciliteter med interaktiva leksaker och spel. Klubbarna utgör barnens eget utrymme på fartyget och är ofta designade med roliga, färgsprakande miljöer med massor med leksaker och saker att utforska. Här kan du lämna barnen under utsatta tider, eller hela dagen beroende på rederiet du åker med. Klubbarna sköts av erfarna barnledare som organiserar roliga aktiviteter som är anpassade efter olika åldersgrupper, och här får barnen leka med andra i samma ålder. Ledarna som håller i barnklubbarna är väldigt duktiga entusiastiska och engagerade så att alla barn känner sig välkomna.

Inom barnklubbarna kan det finnas allt ifrån tv-spel med Xbox och Wii till tävlingar, matlagningskurser, film, sportturneringar, poolpartyn, lärande och kreativt skapande beroende på åldersgruppen. Många rederier har samarbeten med företag som Dr. Seuss, Lego, Lonely Planet eller Discovery Channel för att kunna inkorporera barnens favoriter och spännande moment i aktiviteterna. För de yngsta finns ofta lekstunder med exempelvis musik, lekland och målning. Barnklubbarna och dess aktivitetsprogram är väldigt omtyckta, och ofta vill barnen inte lämna klubben och sina nyfunna vänner!

Åldersgrupper i barnklubbarna

Barnklubbarna är indelade efter olika åldersgrupper för barn mellan 3-12 år, samt unga och tonåringar mellan 13-17 år. Vanligtvis är det grupper för 3-5 år, 6-8 år, 9-11 år, 12-14 och 15-17 år. Det är vanligt att det även finns lekrum för små barn under 3 år där de är välkomna att delta tillsammans med en förälder. Andra rederier erbjuder så kallade Nurseries där även de minsta barnen kan lämnas hos personalen för lek-och sovstund. Flera rederier erbjuder även barnpassning under vissa tider till havs eller under utflykter.

För tonåringar på kryssning

Även för tonåringar finns det mycket att göra på kryssning. Tonårsklubbarna för åldrarna 13-17 år är även de mycket populära för sina faciliteter och chansen att träffa andra i samma ålder under semestern. Här finns ofta bekväma soffor och avslappnad loungemiljö med olika tv-spel, sporter och inte sällan en bar som serverar alkoholfria drinkar. Inom programmet kan det anordnas olika temakvällar, egna fester, danser och tävlingar.

Rederier för kryssning med barn

Här kommer några rederier som passar perfekt för en familjekryssning med barn, och som är omtyckta för sitt utbud av faciliteter för alla åldrar. Fartygen är endast tips då i princip alla funkar alldeles utmärkt för familjer som vill åka på kryssning.

Royal Caribbean

Flera av Royal Caribbeans största fartyg är perfekta för barnfamiljer i alla åldrar, och även olika generationer som reser tillsammans. Här är hela fartyget en äventyrsland med en uppsjö av familjevänliga aktiviteter, swimmingpooler, vattenland och unik underhållning. Det finns också familjevänliga hytter i olika storlekar. Aktiviteterna som finns ombord kan variera från äventyrliga surfsimulatorer och klätterväggar till avslappnande bubbelbad. Royal Caribbeans barnklubb Adventure Ocean är några av de största kryssningsfaciliteterna i branschen, särskilt i Oasis-klassen. Barnklubbarna finns för olika åldersgrupper och klubbledarna är väldigt omtyckta för sitt engagemang och vänlighet. Fartygen har dedikerade lekrum och ytor med leksaker och erbjuder barnpassning. Till och med restaurangutbudet är anpassat för att locka alla åldrar! Royal Caribbean är ett väldigt populärt val för att åka på kryssning med barn.

Läs mer om det stora utbudet för barnfamiljer hos Royal Caribbean.

Norwegian Cruise Line

Norwegians avslappnade atmosfär lockar barnfamiljer som vill njuta av oregelbundna middagstider och en uppsjö av aktiviteter ombord. Likt Royal Caribbean finns här allt från bowlinghallar till episka vattenparker och teaterföreställningar. Norwegian har den omtyckta barnklubben Splash Academy för barn mellan 3–12 år, och den separata klubben Entourage för tonåringar. Det finns även lekytor med leksaker för föräldrar med bebisar. Vissa av Norwegians fartyg erbjuder hytter med två sovrum för större familjer, och det finns även familjehytter med badkar. Faciliteter som underlättar när hela familjen ska på kryssningssemester!

Läs mer om Norwegians fartyg och olika klasser.

Carnival

Carnival är ett rederi som erbjuder mycket roligheter med kontinuerlig och fartfylld action för alla åldrar. Ombord väntar exempelvis utomhuspooler och några av de allra största vattenparkerna, biosalonger och sportcenter med mycket spel och lekar. En stor del av ytan på fartygen är dedikerade till roliga aktiviteter för yngre, särskilt i Dream-klassen. Rederiet erbjuder den förstklassiga barnklubben Camp Ocean som har program för åldrsrna 3-17 år, och erbjuda alltifrån sång-och skapastunder för 2–5-åringar till egna poolpartyn och fester för tonåringarna. Carnival är känt som det roliga och fartfyllda rederiet med mycket action ombord på fartyget, och perfekt underhållning för en kryssning med barn.

Läs mer om Carnivals fartyg och faciliteter.

Disney Cruise Line

Disney är barnens drömkryssning! En kryssning med Disney är perfekt för barnfamiljer med barn i åldrarna 4–11. Rederiet har de bästa faciliteterna, aktiviteterna och matutbudet för dessa åldersgrupper. Disney Cruise Line försöker även lägga fokus på tonåringar, men är fortfarande mest åtråvärda för yngre åldersgrupper. Förutom engagerande barnklubbar kan du leka i Andy’s rum från Toy Story, utforska Monster’s Academy, Marvel’s Avenger Academy eller sitta i cockpiten i Millenium Falcon beroende på vilket fartyg du åker med. På Disneys fartyg finns en mängd innovativa och interaktiva aktiviteter med teman från barnens favoritfilmer – de kommer aldrig vilja kliva i land!

Läs mer om magin på Disney Cruise Lines fartyg här.

MSC Cruises

Det europeiska rederiet MSC Cruises är känt för att erbjuda fantastiska semestrar för familjer. Ombord på MSC:s fartyg finns actionfyllda aktiviteter som zipline, racingbana, stort vattenland och rutschkanor. På flera fartyg finns bowlingbana, F1 Simulator, spelarkad och 4D Biograf. Ombord på MSC Meraviglia finns även en häftig flygsimulator! MSC:s barnklubbar är också mycket populära. Yngre barn kan ha grupplekar, musik och kreativa stunder som övervakas av den engagerade personalen, och MSC har bland annat samarbete med LEGO. Äldre barn kan spela spel med PS3, Wii eller Xbox, prova sporter och ha egna tävlingar, fester och temakvällar. För de allra minsta under 3 år finns miniklubbar med lek och barnpassning. Även måltider är barnanpassade hos MSC Cruises. I huvudmatsalarna erbjuds Happy Dinners där barnen får välja från sin egen barnmeny och leka i Mini Club efter att de har ätit färdigt, så att föräldrarna kan äta klart i lugn och ro. Genom konceptet Fun Time Dinners kan barnen också äta tillsammans med underhållningspersonal i buffétrestaurangen.

Läs mer om MSC Cruises här.

Bäst erbjudande för familjekryssning

Hos rederierna MSC och Royal Caribbean finns oftast extra bra erbjudande för familjer och kryssningar med barn. Hos MSC reser barn under 18 år gratis så länge barnet delar hytt med sina föräldrar. Royal Caribbean har sin kampanj Kids Sail Free på utvalda kryssningar under året. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta bra erbjudanden på kryssningar, hos oss hittar du alltid de bästa priserna!

;